Slipmästare

Slipmästare

Slipmästare slipar knivar och annat redskap för att ge dem nytt liv.

Ofta är det yrkesverksamma kockar som är kunder hos proffsslipare (slipmästare) men även amatörkockar och andra "privatpersoner" kan använda sig av proffsslipares tjänster.

Slipmästare arbetar på slipperier. Yrket är i Sverige ganska Iitet.

Varför behövs det proffsslipare/slipmästare?
Jo, för att varje kniv är något unik (ex. tjockleken i bladet) och det går därför inte att ställa in en slip-robot perfekt i ett läge så att varje unik kniv blir så bra slipad som möjligt. Detta är anledningen till varför de flesta av proffskockar anser att knivarna är bättre slipade genom en handslipning, utförd av en slipmästare, än de ens var som nya.

Utbildning

Det kan vara svårt att hitta var man kan utbilda sig till slipmästare. Man kan behöva "gå i lära" hos en verksam slipmästare (som vuxenlärling). Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans "yrkestekniska" program, såsom Industritekniska programmet samt på Hantveksprogrammet.