Försvarets Materielverk, FMV

Veronica Wåtz och David Carlson är två av medarbetarna på FMV. Veronica är civilingenjör med inriktning mot hållfasthetslära och David arbetar som stridsfordonsmekaniker.

Veronica Wåtz jobbar på FMV med skyddsutrustning. På fritiden driver hon en verksamhet som gör tårtor samt är dressyrtränare. Både på jobbet och på fritiden handlar det om att vara kreativ och om att arbeta lösningsorienterat.

Vad gör du på FMV?

– Jag har ett jätteroligt jobb. Tillsammans med leverantörer och kunden Försvarsmakten skapar och verifierar vi den bästa tekniken. Jag är den som bedömer om den tekniska lösningen blir godkänd eller inte.

Vad är det roligaste i jobbet?
– FMV bjuder på en härlig mix av arbetsuppgifter. Vi jobbar med spännande system och den senaste tekniken. Användarna ska kunna känna sig trygga med att produkterna verkligen fungerar.

Har du något bra tips eller råd till studenter?
– Se till att skaffa arbetslivserfarenhet under studietiden. Då kan du testa olika saker och få en uppfattning om vad du vill jobba med.

 

David Carlson gick fordonsprogrammet på gymnasiet och har tidigare jobbat med fartyg. Nu arbetar David som stridsfordonsmekaniker och stortrivs på FMV:s markverkstad i Skövde.

Vad gör du på FMV?
– Mitt huvudansvar är tornenheten på stridsvagnen och det handlar mycket om att göra en grundtillsyn liknande en besiktning. Jag får också göra tekniska analyser för att se att dokumentation stämmer överens med hur det ska se ut och mycket annat.

Vad är det roligaste i jobbet?
– Mina kollegor helt klart. Men också att jag får arbeta med riktigt avancerad teknik samtidigt som jag får se helheten.

Har du något bra tips eller råd till studenter?
– Ta dig tid att läsa om tekniska system, speciellt el, för allt handlar nästan om elektronik i mitt arbete. Tänk också på att det här arbetet är fysiskt så om du vill bli stridsfordonsmekaniker: håll dig i form.