På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Plåtslageribranschen (PVF)

Plåtslageribranschen (PVF)

Du behövs på taken!
Det finns gott om jobb på taken. Att vara byggnadsplåtslagare innebär frihet, problemlösning och kreativitet på hög nivå. Har du vad som krävs?

En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med olika plåtmaterial och metaller så som stålplåt, koppar, zink och aluminium. Ibland täcker du ett villatak och ibland en hotellfasad eller en stor arena. Det är ett fritt yrke med höga krav på estetik och funktion. Oavsett byggnadstyp så kräver yrket att du är händig och kreativ samt en god problemlösare och matematiker. Det är ett yrke att vara stolt över.


Omväxlande arbete
En plåtslagare möter dessutom ständigt nya människor och får jobba i många olika miljöer. Det är därför viktigt att trivas med ett omväxlande arbete, att kunna samarbeta med både kända och okända medarbetare, ofta från andra yrkesgrupper så som målare, elektriker och snickare. Det finns ett stor behov av utbildade byggnadsplåtslagare över hela landet.


Specialist eller resa utomlands
I plåtslageribranschen finns det många mindre företag med upp till fem-tio anställda där arbetsuppgifterna oftast är mångsidiga och "alla hjälps åt", men också stora plåtslageriföretag med möjlighet att specialisera dig. Den som satsar på att bli byggnadsplåtslagare kan på sikt bli arbetsledare, egen företagare eller vidareutbilda sig till byggnadsingenjör. Som utbildad byggnadsplåtslagare med yrkesbevis öppnar även dörrarna till att arbeta i andra länder inom EU. Svenska plåtslagare är eftertraktade utomlands. 


Attraktiv kunskap
Efter flertalet år i yrkes som plåtslagare finns det också möjlighet att arbeta som plåtkonsult och besiktningsman, dvs. att vara en länk mellan exempelvis byggföretag, arkitekter och plåtslagare. Även företagen som tillverkar och säljer byggplåt till plåtslagare är intresserade av personer med kompetens och erfarenhet av plåtslagaryrket.


Flera utbildningsvägar
Oavsett ålder eller bakgrund finns det alltid en väg att utbilda sig till byggnadsplåtslagare; via gymnasieskolans treåriga byggprogram, som företagslärling via Arbetsförmedlingen eller Komvux.


Om Plåtslageribranschen
Byggnadsplåtslagare täcker tak och fasader med plåt. Målning, rengöring, montering av säkerhetsanordningar och vattenavrinning ingår också i arbetet. Under vintermånaderna är det ofta plåtslagarna som tar ansvar för tak- skottningen. För utbildade byggnads- plåtslagare finns det gott om jobb. Inom de närmast kommande åren behövs cirka 1000 nya medarbetare, varje år. Som byggnadsplåtslagare kan du vidareutbilda dig till byggnadsingenjör. Utbildade byggnadsplåtslagare är mycket attraktiva på arbetsmarknaden då det råder stor brist över hela landet. Ingångslön efter gymnasieutbildning är cirka 20 500 kr. Efter några år i yrket, avlagt yrkesprov och mottaget yrkesbevis är snittlönen cirka 31 000 kr.