God Jul!

God Jul!

Publicerat den

Vi på Framtid.se vill önska dig en riktigt God Jul! Vi hoppas att du får en mycket skön ledighet med välförtjänt vila!

Julen är enligt mig en av de absolut bästa högtiderna. De allra flesta är lediga och för mig innebär julen avkoppling. Efter en lång hösttermin tycker jag att det är skönt att sammanfatta terminen, och även året, som gått, nu när allting lugnar ner sig under dagarna som kommer.

Jag hoppas att du kan njuta ordentligt nu när du är ledig. Men jag vill också uppmuntra dig att i dagarna fundera kring året som gått. Jag brukar skriva ner några rader om vad som gått bra och vad som gått dåligt. Därefter gör jag en så kallad "root-cause analysis". Detta innebär att jag till exempel skriver ner en bra sak, till exempel att jag förbättrat min studieteknik. Därefter delar jag upp vad detta kan bero på, i en trädstruktur. Det kan innebär att en anledning till att studietekniken förbättrats skulle kunna vara att jag lagt ner mer tid på plugget. Vad beror detta i sin tur på? Kanske att jag slutat med en aktivitet, som kunnat frigöra tid. Även om detta exemplet låter uppenbart, så är detta ett bra sätt att på ett logiskt sätt försöka härleda varför saker och ting har gått som de gått. Är det mest slumpen eller finns det ett tydligt orsakssamband? Det är ett bra sätt för att förstå hur bra respektive dåliga utfall uppkommer. Efter lite reflektion tycker att jag blir lite klokare, och bättre kan förstå hur jag kan göra under nästa år för att enklare nå olika mål. Det är även ett bra sätt att lära känna och rannsaka sig själv. 

Även om jag vill uppmana dig till att reflektera och fundera över året som gått nu under julledigheten, så vill jag framförallt understryka att julen ger fina möjligheter till avkoppling. Slappna av, njut, ät god mat, träffa gamla vänner och passa på att vila ut.

Med dessa ord vill jag önska dig en riktigt God Jul!