Håll dörren öppen

Håll dörren öppen

Publicerat den

Oavsett om du går i grundskolan eller gymnasiet, kan det vara bra att då och då fundera kring vad du vill göra när du tagit studenten. Även om studenten ligger långt fram tiden, är det viktigt att tidigt reda ut ungefär vilka möjligheter du vill ha dagen du tar studenten.

Redan valet till gymnasiet påverkar hur dina möjligheter i framtiden kan se ut, även om du alltid kan läsa till kurser via komvux. Ett enkelt och pedagogiskt verktyg för att snabbt se vilka behörigheter olika gymnasieprogram ger, kan du hitta via Skolverkets sida utbildningsinfo.se Detta kan vara ett alldeles utmärkt sätt för att kartlägga vilka framtidsutsikter du har om du väljer ett visst program.

En fortsättning på samma tema, är att det absolut viktigaste när det gäller dina framtida möjligheter är att du får ett avgångsbetyg från gymnasiet. Detta är säkert inget nytt för dig, men anledningen till att jag vill understryka det är för att jag har sett en hel del oroande statistik för de som saknar avgångsbetyg från gymnasiet. Trots att arbetsmarknaden förbättras och det kan verka som att utbildning inte är nödvändigt för att få ett bra jobb, så finns det flera trender som pekar på att ett fullständigt gymnasiebetyg är betydelsefullt. Arbetsförmedlingens senaste arbetsmarknadsrapport visar på en fortsatt tydlig trend; nämligen att en gemensam faktor för de som drabbas av långtidsarbetslöshet är avsaknaden av slutbetyg. Denna grupp får en allt längre väg till en anställning, i takt med snabb teknologisk utveckling.

I takt med att allt fler jobb och branscher automatiseras och digitaliseras, är det troligt att efterfrågan på specialkompetens kommer öka allt mer. Avståndet riskerar alltså att framöver bli allt större mellan de som inte har ett avgångsbetyg och de som vidareutbildar sig efter gymnasiet. Att ta igen ett sådant gap tror jag kräver väldigt mycket, och det kommer ta tid att komma ifatt. Med ett avgångsbetyg har du alltid möjlighet att läsa upp kurser via komvux ifall det behövs, men med ditt avgångsbetyg kan du ofta komma in på exempelvis Yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan är ett utmärkt sätt att snabbt få en specialistkompetens och därmed bli attraktiv på arbetsmarknaden. 

Så, tänk igenom dina framtidsutsikter med jämna mellanrum, och glöm aldrig bort - den viktigaste prioriteringen är att få ett slutbetyg. Så länge du har ditt avgångsbetyg klart är de flesta andra saker möjliga! Lycka till med ditt pluggande!