Öka din kunskap

Öka din kunskap

Publicerat den

Något som blir allt vanligare världen över är att läsa kurser från toppuniversitet som Harvard, Stanford eller Yale, gratis och på distans via nätet. Fenomenet kallas MOOC – massive open online courses. Och visst är det lockande att helt kostnadsfritt kunna lägga till en eller flera kurser från olika toppuniversitet på sitt CV?

Konceptet går ut på att du registrerar dig på en kurs, en kurs som du ofta kan läsa i din egen takt, där du sedan får ta del av videoföreläsningar och därefter göra test på exempelvis veckobasis. Kurserna avslutas ofta med ett övergripande test, ett test där du antingen kan få en ackreditering (om du betalar för kursen) eller bara ett mindre formellt godkännande att kursen klarats av. På så vis kan du, när det passar dig, läsa in dig på ett område du är extra intresserad av, samtidigt som du kan visa upp för potentiella arbetsgivare att du är ambitiös och att du tar egna initiativ till att lära dig mer om sådant du är intresserad av. På så vis är detta är något som sannolikt är positivt för ditt CV.

Utbudet har växt i takt med att efterfrågan har ökat, och det finns numera kurser inom alla möjliga akademiska discipliner, så du kan troligtvis hitta kurser som passar just dig väl. Samtidigt som detta är en möjlighet, så finns det vissa risker som kan vara bra att känna till. Du bör till exempel inte överdriva detta i ditt CV, inte minst eftersom fenomenet växer i popularitet, men det är däremot ett utmärkt sidospår att ta upp i en intervju. Dessutom visar statistik från de hemsidor som tillhandahåller denna typ av kurser, att så många som 95 % av de som registrerar sig på en kurs aldrig slutför den. Så av erfarenhet vet vi alltså att du måste vara disciplinerad för att fullfölja en kurs du registrerat dig på, och det är en erfarenhet jag också har.

Jag tror att detta är bra möjlighet – det visar att du engagerar dig, tar egna initiativ och att du är mer disciplinerad än övriga 95 % som registrerar sig på en kurs, och framförallt så lär du dig nya saker, vilket så klart är positivt. Om du vill veta mer om hur utbudet ser ut, så är här några bra sidor som jag själv har använt mig av:


  1. EDx
  2. Coursera
  3. Khan Academy
  4. Class central


Lycka till!