Sverige - unikt i OECD

Sverige - unikt i OECD

Publicerat den

Det finns många intressanta mått att kolla på för att bilda sig en uppfattning om vart arbetsmarknaden är på väg. Inom vilka branscher ser vi jobbtillväxt? Inom vilka yrkesgrupper kommer många pensioneras inom de kommande åren? Vilka kompetenser ökar efterfrågan som mest på?


En större trend, som det inte talas så mycket om, är att Sverige har den lägsta andelen jobb som enbart kräver gymnasieexamen, jämfört med alla OECD-länder. Vi ligger med andra ord i topp när det gäller krav på utbildning utöver gymnasieexamen för att få ett jobb.


Samtidigt visar olika beräkningar att många som jobbar idag, är överutbildade. Med det menas att ens utbildning ger en kunskaper som man sedan inte använder i yrket. Det är också allt fler som har en längre utbildning än vad deras jobb kräver. Olika undersökningar ger olika resultat, men någonstans mellan 20 – 30 % av arbetskraften beräknas vara överutbildade.


Så, å ena sidan finns det alltså få jobb för de som enbart har gymnasieexamen, och å andra sidan måste man utbilda sig länge för att sedan få ett jobb där man inte nödvändigtvis får använda det man lärt sig under studietiden. Detta är en riktigt dålig affär för samhället, och en fara för oss unga. Så vad kan man göra för att komma runt dessa problem?


Vad är lösningen?

Lösningen till denna typ av systemfel är såklart inte enkel. Men en del av lösningen tror jag hänger på bättre matchning – alltså att vi unga får bra information om den framtida arbetsmarknaden och vilka kompetenser som efterfrågas. Då kan vi utbilda oss i linje med de behov som finns. På den fronten hoppas jag att du har användning av vår hemsida och tidning. Jag tror att man kan göra klokare framtidsval genom att känna till olika trender, och förstå vad som händer i ett större perspektiv på arbetsmarknaden.


Ett mycket bra sätt att komma runt de två problemen ovan, är att specialisera sig via Yrkeshögskolan. Det är en utbildningsform som under  1-2 års  tid ger dig riktigt vassa kunskaper inom ett område där det behöver anställas många personer framöver. Det finns utbildningar inom allt ifrån app-utvecklare till ekonomiska rådgivare, så sannolikheten att du hittar en spännande utbildning som du brinner för är stor. Och efter ett antal år i branschen är det alltid lätt att sedan sadla om och läsa en ny YH-utbildning om du vill lära dig helt andra saker.


Om du vill läsa mer om Yrkeshögskolan och de utbildningar som finns, rekommenderar jag Yrkeshögskoleguiden.se. Där hittar du allt du behöver veta – inspirerande artiklar, reportage, sorteringsverktyg och mycket annat spännande!