Tips inför öppet hus och mässor

Tips inför öppet hus och mässor

Publicerat den

Om en skola är bra eller dålig kan vara svårt att veta. Dels är det väldigt individuellt, det som någon älskar kan någon annan ha svårt för. Därför bör du fundera på vad som är viktigt för dig att en skola har för att du ska trivas?

Att gå på öppet hus är ett bra sätt för att både få se hur skolan ser ut men också för att få träffa elever och personal. Förutom öppet hus så kan du som gymnasieväljare också gå på mässor och prata med olika skolor i deras montrar.

För att få ut det mesta från både öppet hus och mässor är det bra att vara lite förberedd.
Innan en mässa är det bra att skriva upp – Vilka skolor ska du minst prata med? Så att du inte tappar bort dig när du väl är psom är viktigt för dig, montrar.ghet att påverka skolan och undervisningen?d lite frågor. Vilka frågor du vill ställa - ja kar å platsJ

När det gäller både öppet hus och mässor kan det vara bra att förbereda med lite frågor. Vilka frågor du vill ställa – ja det beror såklart på vad som är viktigt för dig, det kan t.ex. vara frågor om specifik lunchmat: vetegarisk, laktos- och/eller glutenfri eller en fråga om det finns möjlighet att utöva en viss idrott.

Några tips på frågor:

Max antal elever i en klass?

Finns det kurator, speciallärare, skolsköterska, skolpsykolog och studie- och yrkesvägledare- och hur ofta kan man träffa dem?

Hur stor procent av lärare är behöriga att undervisa i "sina" ämnen?

Har skolan statistik på vad deras f d elever gör efter gymnasiet? Hur stor procent som kom in på en eftergymnasial utbildning? Hur många fick jobb direkt efter gymnasiet? 

Finns det möjlighet att åka på utlandspraktik eller utbytesår under gymnasiet? 

Vilka kurser som kommer att erbjudas välja mellan inom Programfördjupningen och inom Individuellt val - på just det programmet som du är intresserad av? (Be om lista på de valbara kurserna).

Hur är stämningen på skolan?

Vad bör man vara intresserad av för att välja ett specifikt program

Vilka språk kan man läsa

Vad ligger skolan, restid?

Har skolan en idrottshall? Var ligger den?

 

Vad kan göra skolan bättre?

Hur många elever går på skolan?

Vad är skolans elever mest nöjda med/minst nöjda med?

Hur långa är skoldagarna?

Vilket stöd kan jag som elev få om jag t.ex har svårt för svenska?

På vilket sätt har eleverna möjlighet att påverka skolan och undervisningen?

Du kommer kanske på några frågor till utifrån info som finns på skolans webbsida.

Andra tips:

  • Gå på flera öppna hus på olika skolor & besök gymnasiemässorna. 
  • Man kan börja besöka öppna hus & gymnasiemässor redan när man går i åk 7 eller 8, då hinner man samla på sig mer kunskap & erfarenheter från olika gymnasieskolor. 
  • Det går bra att gå på flera öppna hus på samma skola. 
  • Du kan boka ett studiebesök eller "skugga en elev" aktivitet: prova vara elev på gymnasiet under en halv- eller en hel skoldag. Hur man bokar ett personligt studiebesök eller "skugga en elev" (prova-på-dag) på olika gymnasieskolor är olika: ibland bör man be SYVpå sin grundskola om hjälp med bokningen; ibland önskar gymnasiet att man vänder sig till en viss person på skolan: ringer eller mailar för att boka tid för besök. Ofta finns det information om det på skolans hemsida, men man kan med fördel ställa den frågan när man är på öppet hus.