Studera med barn

Studera med barn

Publicerat den

Vid 22 års ålder fick Malin sitt första barn, under föräldraledigheten hann hon fundera på vad hon ville göra. Hon sökte till psykologprogrammet på Stockholms universitet och kom in direkt. Efter ett års studier var det dags för barn nummer två.
Jag träffade Malin för att höra hur hon tycker att det fungerar att plugga en krävande utbildning och samtidigt kombinera det med familjelivet.


Namn: Malin Lundebring   
Ålder: 25
Sysselsättning: Föräldraledig och ett tillfälligt studieuppehåll från Psykologprogrammet fram till vårterminen 2016.


Varför valde du att plugga till psykolog?
För att jag är väldigt intresserad av hur vi människor: våra hjärnor och vårt psyke fungerar, hur olika omständigheter formar oss och hur en kan arbeta för att förbättra människors unika livssituationer. 


Hur är det att plugga med små barn?
Jag tycker att det är fantastiskt! Det ger mig en stor frihet i vardagen jämfört med ett vanligt 9-17 arbete samtidigt som det såklart kräver en del disciplin och planering.

Psykologprogrammet innebär mycket självstudier vilket gör att jag har möjlighet att vara flexibel om det skulle behövas. Att på så vis kunna styra över min tid gör det möjligt för mig att få mer kvalitetstid med mina barn.

Jag pluggar effektivt under tiden när barnen är på förskolan (och det blir ibland en del pluggande även när barnen somnat på kvällen). Med andra ord så lever jag inte direkt något galet studentliv eller tar långa sovmorgonar och slö-kollar på TV halva dagen. För mig är min utbildning ett jobb – med frihet under ansvar.

Genom att plugga med små barn har jag utvecklat en, för mig, hälsosam distans till studierna. Jag har varken tid eller lust att gräva-ner-och-förlora-mig-helt-i pluggandet eller att sitta och vela i tre timmar kring vilket ämne jag ska skriva om. För visst, studierna är viktiga - men tiden med mina döttrar är så oändligt mycket viktigare.


Att ta studieuppehåll ifrån Psykologprogrammet, hur fungerar det?
Jag ansökte om studieuppehåll för att vara föräldraledig med mitt andra barn. Rent praktiskt så innebär det att jag pausar utbildningen och hoppar på igen där jag slutade - fast med en ny klass.

Hur fungerar det med studiemedel från CSN?
Det fungerar som för alla studenter, men som förälder får jag även ett tilläggsbidrag.

Har du något tips till andra som funderar på att plugga med barn?
Se möjligheter istället för problem! Att du har barn ska inte hindra dig från att bli det du vill.
För mig är det minst lika viktigt att ha tid för min familj, för mig själv & för annat som gör mig lycklig som att ha tid till mina studier. Därför är mitt bästa råd att planera din tid väl och var disciplinerad.
Gör uppgifter i god tid och räkna alltid med extra tidsmarginal eftersom det kan hända oförutsedda saker (som att t.ex. barnen blir sjuka och du behöver vabba)


  

Fakta

Psykologprogrammet
Psykologprogrammet är tillsammans med läkarprogrammet de mest populära utbildningarna som kräver högst poäng. Antagningsstatistik tidigare år. 

Psykologprogrammet består av 300 högskolepoäng vilket innebär fem års heltidsstudier.

I Sverige kan du läsa till psykolog på följande universitet:
Linnéuniversitetet, Mittuniversitet, Örebro universitet, Stockholms universitet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Göteborgs universitet, Lunds universitet, Lindköpings universitet, Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, Karlstads universitet.


Studieuppehåll 
När du studerar har du möjlighet att vid behov ansöka om ett uppehåll i dina programstudier. Ett beviljat studieuppehåll innebär att du som student alltid har rätt att återgå till studierna vid angiven tidpunkt. Det kan variera något på olika högskolor och universitet hur regler kring studieuppehåll kan se ut. 

I de flesta fall får du studieuppehåll om du har särskilda skäl. Särskilda skäl kan vara sjukdom, vård av barn, militärtjänstgöring eller graviditet.

Om du saknar särskilda skäl och ändå vill ta en paus i studierna av andra orsaker, kan i vissa fall uppehållet beviljas utan platsgaranti. Det innebär att du endast kan återkomma till studierna i mån av plats.

 

Studiemedel när du studerar med barn
Du som har barn och studerar kan få tilläggsbidrag.
Tilläggsbidragets storlek kan variera och beror på om du studerar på heltid eller deltid och på hur många barn du har.
För att du ska kunna få tilläggsbidrag, krävs det att du är vårdnadshavare för det barn du söker tilläggsbidrag för. Bidraget får du till och med det kalenderhalvår barnet fyller 18 år. För att få tilläggsbidrag krävs också att du har studiemedel för de veckor du söker tilläggsbidrag.  


Källa, CSN