Flygvärdinna/flygvärd

Flygvärdinna/flygvärd

Som flygvärdinna eller flygvärd har du ofta varierade arbetstider. Flygningar sker dygnet runt, alla dagar i veckan. Man arbetar enligt ett schema som man får upp till 14 – 28 dagar i förväg. I arbetet kan det ingå en så kallad stand by-funktion, vilket betyder att flygvärdinnan/flygvärden har jour i hemmet eller kommer till flygplatsen och är beredd att ge sig iväg med kort varsel.

Flygvärdinnans/flygvärdens huvudarbetsuppgift är att tillsammans med den övriga besättningen ansvara för passagerarnas säkerhet och välbefinnande under flygningen. Det innebär att man ska vara lyhörd och serviceinriktad men samtidigt kunna vara en säker och handlingskraftig ledare vid en nödsituation. Om något skulle inträffa är det flygvärdinnans/flygvärdens uppgift att se till att passagerarna får den hjälp de behöver. Till exempel vid en eventuell nödlandning måste passagerarna snabbt komma ut och kanske måste de få på sig flytvästar. Även under flygningen kan en passagerare vara i behov av första hjälpen eller hjärt- och lungräddning.

Flygvärdinna/flygvärd kan även kallas cabin attendant, cabin crew eller kabinpersonal.

Utbildning

Flygvärdinnor/flygvärdar utbildas i samband med rekrytering vid respektive flygbolag. Avgiftsbelagd grundutbildning finns också hos fristående utbildningsanordnare. Det är vanligt att börja som sommarvikarie eller timanställd innan man får en fast anställning.

Kraven varierar mellan de olika flygbolagen. Det krävs godkänd gymnasieutbildning och goda kunskaper i engelska. Kan man fler språk än engelska ses det ofta som meriterande. Erfarenhet från serviceyrke inom till exempel hotell, restaurang eller resebranschen efterfrågas också. Även sjukvårdsutbildning eller erfarenhet från sjukvården är meriterande.

Lön

Flygvärdar/flygvärdinnor har tarifflöner som är knutna till antal år i yrket och varierar beroende på vilket flygbolag man är anställd hos.

Framtidsutsikter

Flygnäringen är känslig för konjunkturförändringar och det kommer tidvis att vara konkurrens om jobben för flygvärdinnor och stewards under kommande år. Det finns en ganska stor efterfrågan på kabinpersonal under chartersäsongerna. Men generellt går trenden mot allt kortare anställningstider och en snabbare omsättning på personal. Under det kommande året väntas i stort sett balans mellan arbetssökande och arbetstillfällen.

Liknande yrken
Tågvärd/tågvärdinna>>
Flygbussvärd>>
Reseledare>>.

3 liknande yrke(n)