Fordonslackerare

Fordonslackerare

Detta är ett yrke för dig som tycker om färg och form, och kan tänka sig vilja skapa konstverk på fordon!

Lackeringsarbeten utförs på speciella lackeringsanläggningar och kunderna är skadeverkstäder, försäkringsbolag och privatpersoner.

En lackerare måste ha bra kunskaper om karosseri och även kunna utföra mindre riktnings- och plåtarbeten. Känsla för färg och form är andra viktiga egenskaper. Du jobbar i ljusa, moderna och miljövänliga lokaler. Lackeraren använder oftast vattenspädbara färger och bär friskluftsmask i sprutboxen.

Arbetsmarknaden är mycket bra då det råder stor brist på lackerare. Noggrannhet och tålamod samt sinne för form är bra egenskaper för den som vill bli billackerare. Behovet av lackerare är stort och väntas öka.

De flesta lackerare arbetar med att finspackla, slipa och lackera skadereparerade karosseridetaljer till ursprungligt skick och några jobbar med motivlackering. Det finns även möjlighet att jobba med foliering sk. Car Wrapping. Vissa lackerare specialiserar sig på att reparera och lackera plastdetaljer.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en fordonslackerare" - här>> är snabblänk till filmen och en annan kort videofilm om yrket här>>

Utbildningar för vuxna kan man hitta via https://bilproffs.se/utbildningar/vuxenutbildning/hitta-vuxenutbildning/

Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.