Fotterapeut

Fotterapeut

Fotterapeuter arbetar med både fothälsovård och fotsjukvård genom att behandla och förebygga fotbesvär och ge råd om hur man på bästa sätt sköter sina fötter. De flesta fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag av kommun och landsting.

Fotterapeuter arbetar med patienter inom hälso- och sjukvård och privatpersoner. De behandlar framförallt fötter hos patienter som har exempelvis diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar samt äldre och funktionshindrade. De ger även behandlingar för välbefinnande. En behandling börjar alltid med att fotterapeuten bedömer foten ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv för att kunna ge rätt behandling. Fotterapeutens vanligaste arbetsuppgift är att ge fotbehandling som börjar med ett fotbad. Därefter klipper de naglar, rensar nagelband, tar bort förhårdnader och behandlar liktorn hudsprickor, vårtor, nagelsvamp och nageltrång.

Fotterapeuter använder olika instrument som till exempel fotfil, nageltång och skalpell. Förhårdnader slipas bort för hand eller med en elektrisk apparat. Att lägga olika slags förband och avlastningar ingår också i arbetet liksom att ge fot- och underbensmassage. Fotterapeuter har fördjupade kunskaper om hur den friska foten ser ut och fungerar samt olika sjukdomar som påverkar fötter. De har kunskaper att bedöma när en patient behöver andra behandlingar än vad fotterapeuten kan erbjuda och har då möjlighet att remitera patienten till vårdcentral eller hudläkare. De arbetar också förebyggande och rådgivande och ger råd om till exempel sulor och inlägg. En del säljer även fotvårdsprodukter och fotriktiga skor.

Utbildning

Utbildning till fotterapeut finns inom yrkeshögskolan. Läs mer på Yrkeshögskoleguiden.se. Det finns även utbildningar vid privata skolor.

Framtidsutsikter

Det väntas bli en förhållandevis bra arbetsmarknad för fotterapeuter i riket som helhet det närmaste året då arbetsmarknaden bedöms bli i balans. Arbetschanserna ser bäst ut för dem som har erfarenhet från medicinsk fotvård.