Högskoleingenjör inom produktutveckling & design

Högskoleingenjör inom produktutveckling & design

"Ingenjör" är inte en skyddad titel och man kan arbeta som ingenjör med diverse olika utbildningar - både på gymnasial nivå: gymnasieingenjör och på högskolenivå: högskoleingenjör eller civilingenjör.

Högskoleingenjörer inom produktutveckling och design besitter gedigna kunskaper om hela produktutvecklingsprocessen: från identifiering av behov - till en idé - till konstruktion - produktion och slutligen marknadsföring av produkten eller tjänsten.

För att kunna lyckas i denna yrkesroll behöver man bland annat ha goda kunskaper i matematik, fysik, mekanik, hållfasthetslära, materialteknik och 3D-CAD* samt också kunskaper och erfarenhet i att använda datorn som konstruktions- och designhjälpmedel, kunskap om designerns arbetsmetoder samt vara duktig på samspelet mellan miljö, användare och produkt. 

Många bra utbildningar till ingenjör finns också inom Yrkeshögskolan. Läs också om yrket Ingenjör>>

Karriärmöjligheter
Som utbildad högskoleingenjör inom produktutveckling och design kan man till exempel arbeta med framtagandet/konstruktion av nya produkter, produktionsanpassningar, upphandlingar av design- och produktutvecklingstjänster.
Produktutveckling och designingenjörer finns i dag bland annat inom konsultbranschen, förpacknings- och mobiltelefonindustrin samt inom områden för utveckling av hjälpmedel inom vården.
Ett antal högskoleingenjörer inom produktutveckling och design väljer att bli entreprenörer (starta eget).

___________
*Förkortning CAD står för det engelska uttrycket "Computer-aided design".

Nyttiga länkar
www.nyteknik.se - snart kan bilar själva larma SOS-sambandscentraler, efter en olycka;
http://teknikspranget.se - info om praktikplats-projekt med f d elever (under 21 år gamla) på gymnasiala Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet;
www.uka.se - Universitets Kanslers Ämbetet granskar kvaliteten i högre utbildning, analyserar utvecklingen, ansvarar för officiell statistik om högskolan samt bevakar att universitet & högskolor följer lagar & regler.

6 liknande yrke(n)