Maskinförare

Maskinförare

Brinner du för att köra maskiner och vill börja jobba så fort som möjligt? Då kanske yrket Maskinförare är helt rätt för dig!

Maskinförare är ett samlingsnamn för alla som arbetar med att manövrera och sköta olika sorters jordförflyttningsmaskiner som exempelvis grävmaskin, lastmaskin och bandschaktare samt kranar.

Det är vanligt att man behärskar flera olika maskiner för att ha ett brett arbetsområde.

Arbetsområdena och arbetsuppgifterna för maskinförare är många och skiftande. Vanliga arbetsuppgifter är att köra och underhålla anläggningsmaskiner, gräva och schakta för hus, anläggningar och vägar; gräva och lägga vatten- och avloppsledningar; lasta och lossa olika typer av gods och material. Du kan också gräva ner kablar, arbeta i grustag eller med torvhantering.

För att kunna utföra sitt arbete som maskinförare måste man kunna läsa ritningar och beskrivningar för bygg- och anläggningsarbeten. Nu för tiden ingår det allt oftare att man behöver kunna även utföra arbeten med laser- och GPS-utrustning för höjdmätning och positionering.
________
 ExempeI på maskiner som maskinförare arbetar med är grävmaskin och hjullastare.
Som grävmaskinförare kallas man också för "maskinförare".

Utbildning

UtbiIdning till maskinförare finns på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Anläggningsfordon. Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux. Arbetsförmedlingen kan också köpa in eller anordna utbildning till maskinförare i sin egen regí (för arbetssökande inskrivna på AF).

Övrigt

Kika gärna på andra yrkespresentationer, förslagsvis i första hand på yrken Skogsmaskinförare>>, Lastmaskinförare>> och Maskinförare inom lantbruk>>  samt Kranförare>> och Kranbilsförare>>, men även på andra yrken inom område Tekniskt arbete och Transport, t.ex på yrken Ingenjör>> och Teknikinformatör>>.

Nyttiga länkar
www.me.se  - hemsida för "Maskinentreprenörerna", som är Sveriges ledande bransch- och arbetsgivarorganisation för maskinentreprenörer;
www.byn.se