Veckans yrke v.34

Veckans yrke - Lantmästare

Varje vecka presenterar vi ett nytt yrke! Det kan vara ett ovanligt yrke, ett yrke där det finns goda chanser till jobb eller kanske bara ett yrke som vi tycker verkar spännande!

Om du vill du utbilda dig till ett yrke där du blir specialist på lantbruk?
Då kanske Lantmästare är något för dig!
 

 


Lantmästare är specialister på lantbruk. som bland annat kan jobba med att planera, leda och genomföra arbete inom lantbruket och angränsande områden men kan också ha arbetsledande befattningar på en mängd olika företag och i diverse olika organisationer, till exempel inom lantbrukssektorn, media, förädlingsindustrin, försäkringsbolag, banker eller konsultföretag.

Naturvetarna, fackförbunder för akademiker inom Naturvetenskap, räknar med att det finns drygt 2000 yrkesverksamma lantmästare i Sverige idag (maj 2016).

Många lantmästare driver egna företag eller jobbar med driftledning på lantbruksföretag. Andra arbetar med undervisning, rådgivning och marknadsföring på miljö- och hälsoskyddsförvaltningar, inom biståndsarbete eller annat utlandsarbete och med ekonomi - på bokförings- och/eller konsultföretag. 

Utbildning

Lantmästarprogrammet som finns på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitetet - i Alnarp i Skåne (utanför Lund/Malmö) ger dig allsidig kunskap för dagens och framtidens jordbruksföretag.
Entreprenörskap och ekonomi går som en röd tråd genom utbildningen. Det betyder att du som Lantmästare kan arbeta som t.ex. arbetsledare, ekonom, företagare, driftledare, lärare, säljare eller rådgivare.

För mer information se www.naturvetarna.se

Är Lantmästare inget yrke för dig? Ingen fara - Här kan du hitta hundratals andra yrken som kanske passar dig bättre!


Arkiv veckans yrke
v.33 UX-designer