Kranförare

Kranförare

Kranförare arbetar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. De kan också vara anställda av ett företag som hyr ut kranar. 

Med hjälp av kranar lastar, lossar och hanterar de olika sorters gods.Tornkran och mobilkran är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Kranförare har även viss ansvar för kranens funktion och därför bör intresse för teknik finnas.

Det är ett arbete som kräver hög koncentration och god koordinationsförmåga.

Att tänk på:
Kranförare arbetar ofta på höga höjder.
Arbete på annan ort förekommer.
Kranförare bör ha fullgod syn och hörsel.

Se gärna flera yrkespresentationer: ex. Kranbilsförare>> och Maskinförare>> och även en kort yrkesfilm om yrket Kranförare, snabblänk till filmen är här>>

Utbildning

Grundutbildning till kranförare kan finnas inom gymnasieskolan men ofta går man grundutbildning till maskinförare i stället, som finns inom gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet, på inriktningen Anläggningsfordon>>.
För mer information se GymnasieGuiden.se
Kranförare kan också utbildas på arbetsplatsen. Utbildning i traverskörning ges i princip alltid på arbetsplatsen.
Yrkesbevis för kranförare krävs. För att få ett yrkesbevis krävs praktik som kranförare i ett visst antal timmar efter genomgången och godkänd utbildning.

Nyttiga länkar
www.me.se - hemsida för "Maskinentreprenörerna", som är Sveriges ledande bransch- och arbetsgivarorganisation för maskinentreprenörer. 

4 liknande yrke(n)