Metalltryckare

Metalltryckare

Metalltryckare arbetar huvudsakligen med trycksvarvning av plåt.

Trycksvarvning görs via matris (form) utifrån vilken formen trycks.

Metalltryckare arbetar i alla slags material som järn, stål, aluminium, mässing och koppar. Även mer besvärliga (svårarbetare) material som syrafast rostfritt ståI metalltryckare arbeta med.

Som metalltryckare genomför man fIera olika arbetsmoment som dragpressa, bocka, kantpressa, valsa, löda, svetsa, polera, slipa och montera.

Olika uppdrag kan bestå i att ta fram prototyper. Det kombineras manuell trycksvarvning med verkstadsplåtslageri vilket innebär att det erbjuds en unik möjlighet att ta fram speciella och ovanliga produkter till låga kostnader. Som metalltryckare kan man anlitas både av designersföretag och konstnärsfirmor samt av privatpersoner.

Arbetsmarknaden för metalltryckareär är liten men befintlig.

För mer information se http://hantverksrad.se och www.mastarregistret.se

Övrigt

  • Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken
  • Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 87 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).