Oftalmolog

Oftalmolog

En läkare med specialistkompetens i ögonsjukdomar och ögonskador kallas oftalmolog. En oftalmolog har specialiserat sig på medicinsk och kirurgisk vård av ögat och det visuella systemet.

En oftalmolog ställer diagnos på och behandlar sjukdomar och även vissa skador i ögat och i ögonlocken. De kan också bestämma brytningsfel och hjälpa till med glasutprovning även om det vanligen utförs av optiker idag.

Många ögonläkare utför också operationer, vilket inkluderar laserbehandling för synkorrigering och kirurgiska ingrepp i samband med ögonskador. Eftersom tekniken är så avancerad är det inte möjligt för alla ögonläkare att behärska alla typer av operationer. Därför är vissa ögonläkaren sub-specialiserade, det vill säga specialiserade på ett visst område av ögat. Alla ögonläkare kan hantera vanliga ögonproblem.

Utbildning 

En ögonläkare har i grunden en läkarutbildning om minst 330 högskolepoäng eller motsvarande. Därefter följer 18-24 månader AT-tjänstgöring som söks vid något sjukhus. Efter AT-tjänstgöringen, och godkänd legitimering, krävs en specialistutbildning för ögonläkare vilket innebär handledd tjänstgöring på en ögonklinik under fem år.

Du som är intresserad av yrket Oftalmolog får gärna se information om yrken Specialläkare>>, Optiker>>, Optikerassistent>> och Ortoptist>>.