Oftalmolog

Oftalmolog

En läkare med specialistkompetens i ögonsjukdomar, ögonskador och vissa andra åkommor, som ex. strabism (skelning) kallas oftalmolog. En oftalmolog är alltså en specialistläkare som har specialiserat sig på medicinsk och/eller kirurgisk vård av ögat och det visuella systemet.

En oftalmolog ställer diagnos på och behandlar sjukdomar och även vissa skador i ögat och i ögonlocken. De kan också bestämma brytningsfel och hjälpa till med glasutprovning även om det vanligen utförs av optiker idag.

Många ögonläkare utför också operationer, vilket inkluderar laserbehandling för synkorrigering och kirurgiska ingrepp i samband med ögonskador. Eftersom tekniken är så avancerad är det inte möjligt för alla ögonläkare att behärska alla typer av operationer. Därför är vissa ögonläkaren sub-specialiserade, det vill säga specialiserade på ett visst område av ögat. Alla ögonläkare kan hantera vanliga ögonproblem.

Utbildning 

En ögonläkare har i grunden en läkarutbildning om minst 330 högskolepoäng eller motsvarande. Därefter följer 18-24 månader AT-tjänstgöring som söks vid något sjukhus. Efter AT-tjänstgöringen, och godkänd legitimering, krävs en specialistutbildning för ögonläkare vilket innebär handledd tjänstgöring på en ögonklinik under fem år.

Du som är intresserad av yrket Oftalmolog får gärna se information om yrken Specialläkare>>, Optiker>>, Optikerassistent>> och Ortoptist>>.

Nyttiga länkar
http://ki.se/cns/utbildning-inom-ogon-och-syn - om utbildningar inom "ögon & syn" på Karolinska Institutet i Stockholm;
www.swenurse.se/Sektioner-och-Natverk/Riksforeningen-for-ogonsjukvard - hemsida för Riksföreningen för ögonsjukvård;
http://optikerforbundet.se - arbetar för optikeryrket i samhället.

3 liknande yrke(n)