Rökdykare

Rökdykare

Rökdykare är i grunden Brandman. Som räddningsman (brandman) i beredskap har man oftast en annan huvudarbetsgivare. Man är oftast deltidsbrandman.

Man behöver sin huvudarbetsgivares tillåtelse för att ta anställning som deltidsbrandman. Tjänsten som deltidsbrandman kräver att man är tillgänglig med inställelsetid på fem minuter under den tiden man är i beredskap. Under sin beredskapsvecka ska man vara beredd att åka på larm under dygnets alla timmar. Larmen får man via en personsökare som man konstant bär med sig.

Eftersom arbetet som brandman kan vara fysiskt krävande är det nödvändigt att ha god fysik. Man måste innan anställningen bli godkänd på en läkarundersökning och ett fysiskt arbetsprov.

Är man anställd som rökdykare, innebär det att man måste klara av årliga konditionstest och läkarundersökningar.

B-körkort är ett krav för att kunna bli anställd och C-körkort är mycket meriterande. Har man inte C körkort, när man anställs, ska man vara beredd att ta ett.

Visste du att...?
Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen, räddningstjänsten (bland annat brandmän). Man kan kontakta Rekryteringsmyndigheten med sina frågor om medicinska hinder för att arbeta inom dessa yrken. 

Se gärna information om andningsskydd>> på Centrum för arbets- och miljömedicins hemsida - http://camm.sll.se.

Fler nyttiga länkar
www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor/
www.brandkvinna.n.nu - om hur bra passar brandmansyrket för kvinnorna.

3 liknande yrke(n)