Hundförare i Försvarsmakten

Hundförare i Försvarsmakten

Din huvudsakliga uppgift som hundförare är att med hjälp av hundens sinnen få förvarning så att den grupp man jobbar med kan hamna på förhand samt att följa upp spår.

Du arbetar med att underhålla din egen och din hunds kondition och färdigheter mellan övningarna så att ni alltid är beredda på insats.  Man löser uppgifter och tränar hundens förmåga till att ge förvarning genom att markera ljud, vindvittring och spår av människa i vitt skilda miljöer alla tider på dygnet.

Du måste vara uthållig och klarar fysiska påfrestningar, du måste även vara duktig på att läsa din hund och kommunicera det som hunden markerar.

Utbildning 

Du arbetar tillsammans med din egen hund som du utbildat via frivilliga försvarsorganisationen Svenska brukshundsklubben (SBK) och ni har båda varsitt avtal med Försvarsmakten. Er utbildning fortsätter i förbandet. Hundföraren är en soldat med tilläggsutbildning och tilläggsuppgift att föra en hund. 

Nyttiga länkar
Grans naturbruksgymnasium>> - som erbjuder (uppgift från hösten 2017) Riksrekryterande gymnasieutbildning "Tjänstehund".

Du får gärna ta del av informationen om fler yrken, försIagsvis om: PoIishundförare>>, Hundförare/Väktare>> och Yrken inom Försvarsmakten>>.

1 liknande yrke(n)