Kusk

Kusk

En kusk är den person som kör med häst och vagn och under vintertid också kan köra med släde. Förr i tiden fanns många yrkeskuskar, både privatanställda i välbärgade familjer och de som körde droska.

Användningsområdena för körning med häst nu för tiden fortfarande är många, de finns bland annat inom skogsbruk (t.ex gallring av granplanteringar), gräsklippning, turism och anläggningsskötsel. 

Travkuskar, som sitter i sulkyn bakom hästen i travlopp, deltar i travtävlingar. En sulky är en mycket lätt tvåhjulig kärra med plats för endast en person. Den används inom travsporten, där kusken sitter i sulkyn som dras av hästen. Kärran väger inte mer än 25 kg. Det ledande materialet är stål. Fästet som placeras över hästens rygg väger ca 4 kg. Det har också en vadderad kudde längs hela ryggen för att inte hästen ska få skavsår. En sulky måste vara så lätt som möjligt så att hästens fart inte sinkas av tyngden. En sulky som är byggd för hand tar ungefär en arbetsvecka att bygga.

Olika sulkyalternativ är speedcarts, långsulky och rochards, där det även kan finnas plats för två. Travkusk kan också kombinera yrken och arbeta samtidigt som t.ex.Travtränare>>

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill ta del av informationen om något annat "hästyrke" - kika gärna här>>>

Utbildning

Utbildning till kusk kan finnas inom Yrkeshögskolan. På gymnasiet är det fördelaktigt att läsa på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur, profil "Häst".