Officersyrken

Officersyrken

Det finns mer än 70 olika befattningar inom officersyrket, exempel: Teknisk officer, Underrättelseofficer och Markstridsofficer.

Alla officersyrken ställer krav på din flexibilitet samt på din fysik och dina personliga egenskaper. Du har ofta oregelbundna arbetstider. Samarbete är en av de viktigaste ingredienserna i jobbet som officer.

Att man innehar körkort klass B (för personbil) kan ställas som ett av kraven för att få jobba som officer inom den svenska Försvarsmakten.

Se gärna en videofilm (längd 13 min 18 sek) - Gruppchef - snabblänk till filmen är här>>.

Var god se även följande yrkespresentationer:
Yrkesofficer>>
och
Sambandsofficer>>.

Utbildning

Utbildningen på det 3-åriga Officersprogrammet leder till en akademisk yrkesexamen med 180 högskolepoäng. Utbildningen genomförs av Försvarshögskolan med huvuddelen av studierna på Militärhögskolan Karlberg i Stockholm.

Specialistofficersutbildningen är cirka 1,5 år lång och genomförs på Militärhögskolan i Halmstad och andra militära skolor runt om i landet. Teori och praktik varvas i olika delkurser med fokus på ledarskap och yrkesspecifika kunskaper. Specialistofficer kan t.ex verka inom telekrig där hen arbetar med avancerad teknisk utrustning med att spana på och störa motståndaren samt att utbilda soldater.

Reservofficersutbildningen består av tre kurser fördelat på 1 år. Kurserna genomförs på Militärhögskolan i Halmstad och andra militära skolor runt om i landet.