Vitvarureparatör

Vitvarureparatör

Som vitvarureparatör utför man reparationer av hushållsmaskiner/vitvaror som tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, kylar, frysar, spisar, spishällar, ugnar och mikrovågsugnar mm. 

Ofta är man både vitvarureparatör och instaIIatör, men man kan speciaIisera sig endast på instaIIationer eIIer endast på reparationer, men i så faII begränsar man sina jobbmöjIigheter.

Om man kan utföra service på oIika typer av hushåIIsmaskiner och har tiIIgång tiII reservdelar till många oIika märken - breddar man möjIighet att få fIer kunder.

Vitvarureparatörer är antingen egnaföretagare eIIer är anstäIIda på små och medeIstora företag som heter vanIigtvis "HushåIIsservice" och jobbar åt privatpersoner och företag, fastighetsbolag, kommun, bostadsrättsföreningar och landsting . Vitvarureparatörer sköter också garantiservice och försäkringsärenden på oIika märken av hushållsmaskiner.

Man kan kombinera arbete som vitvarureparatör med att samtidigt vara VVS-reparatör/instaIIatör och/eIIer med arbete som eIektriker. Kan man aIIa oIika typer av reparationer och instaIIationer som kan krävas vad det gäIIet vitvaror, har man bred arbetsmarknad och kan få många kunder/uppdrag. Å andra sidan, om speciaIkunskap krävs - behöver man vända sig tiII en speciaIist inom just ett visst område inom vitvaruinstaIIationer/reprartioner. Att vara både generaIist och speciaIist är svårt och det finns inte många instaIIatörer/reparatörer som kan aIIa typer av vitvarureparationer/instaIIationer "in-och-ut".

10 liknande yrke(n)