Veckans yrke v.41

Veckans yrke - Egen företagare - v.41 

 

Varje vecka presenterar vi ett nytt yrke! Det kan vara ett ovanligt yrke, ett yrke där det finns goda chanser till jobb eller kanske bara ett yrke som vi tycker verkar spännande!

Har du en unik idé som du tror på? Är du driven samtidigt bra på att organisera?
Att driva ett eget företag kanske är din framtid?

Om du brinner för en idé eller ett intresse som du vill utveckla utifrån eget huvud så kanske eget företag kan vara något för dig.

Att driva företag kräver stort engagemang och förmåga att klara hög arbetsbelastning. Som egen företagare får man ofta sköta många sysslor till att börja med.

När man går på gymnasiet kan man ofta välja att driva företag som ditt Gymnasiearbete (som är en obligatorisk kurs på alla program á 100 gymnasiepoäng = 100 undervisningstimmar).

Bra länkar för dig som är sugen på att driva eget företag:

Lär också gärna om 26 000 elever som driver ett UF företag>>

Om du funderar på att starta eget, kan du ta kontakt med Näringslivssamordnare (som också kan kaIIas för näringsIivskonsulent), som annars anlitas av Arbetsförmedlingen för att undervisa i "Starta-eget"-kurser. Man kan också gå på information om att starta eget som erbjuds på Arbetsförmedlingar, för med information se www.arbetsformedlingen.se

Utbildning

Detta yrke kräver ingen särskild utbildning men det kan vara fördelaktigt att ha läst vissa program på gymnasiet, som t.ex Handels- och administrationsprogrammet>>, Ekonomiprogrammet>>ellerSamhällsvetenskapsprogrammet>>, men beroende på inom vilket område företagat verkar, kan det vara mycket fördelaktigt att ha läst på ett av yrkesprogrammen (kanske i första hand ett annat yrkesprogram, än HA>>).


TIPS: 
Starta eget företag-mässa i Stockholm 10-12 nov 2016. 
Datum: 10–12 november 2016
Öppettider*: torsdag–fredag 10–17, lördag 10–16
*Seminarier startar 30 minuter innan mässan öppnar.
Plats: AE-hallen, Stockholmsmässan, Älvsjö
Entré: 200 kr, vid anmälan på hemsidan fri entré. Anmälan till fribiljett görs här.

Att driva ett eget företag - är det inget yrke för dig? Ingen fara - Här kan du hitta hundratals andra yrken som kanske passar dig bättre!

Arkiv veckans yrke
v.33 UX-designer
v.34 Lantmästare
v.35 Copywriter
v.36 Rekryterare 
v.37 Butikschef
V.38 Plåtslagare
V.39 Kock
V.40 Inredningsarkitekt
V.41 Egen företagare
V
.41 Skogsmaskinförare