Veckans yrke v.41

Veckans yrke v.41

Veckans yrke - Egen företagare - v.41 2016

Varje vecka presenterar vi ett nytt yrke! Det kan vara ett ovanligt yrke, ett yrke där det finns goda chanser till jobb eller kanske bara ett yrke som vi tycker verkar spännande!

Har du en unik idé som du tror på? Är du driven samtidigt bra på att organisera?
Att driva ett eget företag kanske är din framtid?

Om du brinner för en idé eller ett intresse som du vill utveckla utifrån eget huvud så kanske eget företag kan vara något för dig.

Att driva företag kräver stort engagemang och förmåga att klara hög arbetsbelastning. Som egen företagare får man ofta sköta många sysslor till att börja med.

När man går på gymnasiet kan man ofta välja att driva företag som ditt Gymnasiearbete (som är en obligatorisk kurs på alla program á 100 gymnasiepoäng = 100 undervisningstimmar).

Bra länkar för dig som är sugen på att driva eget företag:

Lär också gärna om 26 000 elever som driver ett UF företag>>

Om du funderar på att starta eget, kan du ta kontakt med Näringslivssamordnare (som också kan kaIIas för näringsIivskonsulent), som annars anlitas av Arbetsförmedlingen för att undervisa i "Starta-eget"-kurser. Man kan också gå på information om att starta eget som erbjuds på Arbetsförmedlingar, för med information se www.arbetsformedlingen.se

Utbildning

Detta yrke kräver ingen särskild utbildning men det kan vara fördelaktigt att ha läst vissa program på gymnasiet, som t.ex Handels- och administrationsprogrammet>>, Ekonomiprogrammet>>ellerSamhällsvetenskapsprogrammet>>, men beroende på inom vilket område företagat verkar, kan det vara mycket fördelaktigt att ha läst på ett av yrkesprogrammen (kanske i första hand ett annat yrkesprogram, än HA>>).

Att driva ett eget företag - är det ingenting som passar dig? Ingen fara - Här kan du hitta tusentals andra yrken som kanske passar dig bättre!


Arkiv veckans yrke, år 2016
v.33 UX-designer
v.34 Lantmästare
v.35 Copywriter
v.36 Rekryterare 
v.37 Butikschef
V.38 Plåtslagare
V.39 Kock
V.40 Inredningsarkitekt