Bilelektriker

Bilelektriker

För att kunna bli bilelektriker behöver man först utbilda sig till Bilmekaniker>> och inom utbildningen till bilmekaniker kan möjlighet finnas att välja läsa kurser inom bilelektronik.

Efter det att man är utbildad bilmekaniker, kan man se om det inom yrkeshögskolan finns någon lämplig utbildning - t.ex Diagnostekniker inom motorbranschen.

När man tittar på behörighetskraven till yh utbildningen Diagnostekniker (länk ovan) - ser man att man kan komma in på den även utan att man är utbildad bilmekaniker, men om man har arbetat som det i 3 år (under de senaste fem åren).

Andra vägar in i branschen:

- söka anställning på företag som t.ex Volvo, som kan ge utbildning under anställningen; dvs man börjar jobba hos en biltillverkare eller bilreparatör som kan ha egna utbildningar för sina anställda eller "skicka" personal på utbildningar inom deras anställning (det är mycket fördelaktigt för att man går utbildning på sin arbetstid med lön);

- söka lärlingsplats (som vuxenlärning) hos en verksam Bilelektriker. 

Övrigt

Se information om ECY-certifikat och ETG-certifikat på www.ecy.com - som är ECY´s hemsida ( ECY = Elbranschens Centrala Yrkesnämnd). Här>>> är snabblänk till information om cerifieringen.

4 liknande yrke(n)