Cykelbud

Cykelbud

Cykelbud eller som hen också heter "rider", finns främst i storstäderna.

Cykelbud transporterar lättare paket eller dokument ofta under tidspress. På senare tid har även matleveranser (av på förhand bäställda "matkassar") som utförs av cykelbud har blivit allt vanligare förekommande. Cykelbud kan även leverera pizzor och kallas i så fall för pizzabud, pizzautkörare eller pizza leverantör.

Arbetet kräver att man har bra lokalkännedom, god fysisk kondition och servicekänsla. Cykelbud transporterar lättare paket, dokument till exempel ritningar från och till olika kunder. De kan också utföra andra ärenden åt kunderna som till exempel att gå till posten eller banken eller att hämta lunchmat. Kunder är till exempel reklam- och annonsbyråer, advokatfirmor och mediaföretag. De flesta cykelbud är anställda på en budfirma. Man kan också arbeta som egen åkare för en firma.

Under arbetspasset står man i kontakt med sin budfirma med en kommunikationsradio eller via mobiltelefon, som blir allt vanligare.

Många cykelbudfirmor samarbetar med bilbud för att även kunna transportera större paket åt sina kunder. Det finns också kombinerade budfirmor med både cykel- och bilbud.

Utbildning

Som nyanställt cykelbud får man en introduktionsutbildning på företaget. För att bli anställd ska man ha fyllt 18 år. Gymnasiekompetens är meriterande.

Framtidsutsikter

Personalomsättningen bland cykelbud är relativt hög. Nyrekrytering sker regelbundet. På kort sikt ökar verksamheten ytterligare något eftersom allt fler företag efterfrågar miljövänliga transporter. På lång sikt tros behovet av cykelbud däremot att minska eftersom filmer, bilder och även dokument i allt större utsträckning överförs digitalt.

Nyttiga länkar
www.framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för ngt.

3 liknande yrke(n)