Cykelreparatör / cykelmekaniker

Cykelreparatör / cykelmekaniker

Cykelreparatör (cykelmekaniker) reparerar cyklar och mopeder men även andra "fordon" på hjul, som t.ex barnvagnar, åkbrädor och rullatorer. Ibland får man i uppgift att sätta ihop en ny cykel som inte levererades färdigtmonterad, utan kom i "lösa delar". Man kan också hålla på med underhåll av fungerande cyklar, mopeder och andra "fordon" på hjul, som barnvagnar, rullatorer och åkbrädor (man smörjer dem och kontrollerar att allt fungerar som det skall). Även att montera på cykelbelysning (lampor bak och fram) ingår i de vanliga arbetsuppgifter för en cykelreparatör.

Den vanligste felet som cykelraparatör åtgärdar är punktering på ett cykelhjul. En typisk arbetsplats för cykelreparatör/cykelmekaniker är en liten mekanisk verkstad. De flersta cykelraparatörer är egna företagare.

En speciell gren inom yrket är Cykelmekaniker för reparation och underhåll av tävlingscyklar. 

Man behöver vara händig och gilla att "mecka" med cyklar, vara tekniskt intresserad och serviceinriktad (trevlig mot kunder).

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen direkt. Det är meriterande att ha utbildning från gymnasiets Industritekniska programmet eller en annan gymnasial utbildning, helst med teknisk inriktning. 

4 liknande yrke(n)