Dansare

Dansare

Som dansare kan man antingen arbeta som frilansdansare eller vara anställd på någon av Sveriges dansinstitutioner. Som frilansdansare kan man arbeta vid institutionerna, vid privatteatrar, i fria dansgrupper eller vid TV-evenemang. Som dansare måste man ha bra fysiska förutsättningar och stark vilja för att klara av jobbet. Dansare kan medverka i olika slags föreställningar. De kan dansa klassisk balett, streetdans, modern fridans, jazz eller showdans, påldans*, afrofusion och medverka i musikaler, revyer och operetter eller teaterföreställningar. Många dansare är specialiserade på en dansform men det är också vanligt att man håller på med flera olika dansformer.

Att vara dansare innebär hård träning och tuff konkurrens men ger också belöning; inför publik får du uttrycka känslor och stämningar med din kropp som instrument. Du måste ha bra fysiska förutsättningar och stark vilja för att klara av jobbet. Dansare tränar flera timmar varje dag för att hålla sig i form. Inför en uppsättning ägnas mycket tid åt att sätta ihop dansnummer och repetera tillsammans med koreografen och de andra dansarna.

____
* Påldans kan också stavas "poledans" och tillhör område mellan dans och sport.

Utbildning

För att kunna få jobb som dansare krävs oftast lång utbildning från tidig ålder vid en yrkesförberedande dansskola. På gymnasiet finns det ett specialprogram med egna examensmål - Yrkesdansarutbildningen>>; programmet är Riksrekryterande.
På estetiska programmet finns det inriktning Dans>>.
Man kan också välja danskurser inom Individuellt val eller läsa danskurserna som "utökade kurser" om gymnasieskola man läser på har möjlighet att erbjuda det alternativet.
Många studieförbund och kulturskolorna erbjuder danskurser - för olika åldrar och i dansformer/varianter. 

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för dansare är liten, konkurrensen om jobben är hård och arbetslösheten hög.

Se gärna även information om flera yrken, ex. eventkoordinator>>, danslärare>>, artist>>, artistagent/manager>> och koreograf>>.

3 liknande yrke(n)