Artist

Artist

En artist är en person vars "arbete" går ut på att på ett eller annat sätt uppträda inför åhörare/publiken. Exempel på olika sorters artister är bland annat musiker, stå-upp komiker, estradhypnotisörer (underhållare), sångare, dansare, magiker/illusionister, musikalartister, akrobater, clowner, imitatörer, buktalare, jonglörer, eldslukare, revy- och varietéartister samt skådespelare: röstskådespelare>> och film-/teaterskådespelare.

Ska man lyckas försörja dig på sitt artisteri krävs det att man har personligt och originellt program inom sitt område, att man också är påhittig, envis, tror stenhårt på att man kommer att lyckas och är bra på att marknadsföra sig.

Var god se även information om flera yrken; förslagsvis i första hand om följande: Marknadsförare>>, Cirkusyrken>>, Dansare>>Varietéartist>>Cirkusyrken>>Musiker>>Stå-upp komiker>>Sjukhusclown>>Magiker>> och Skådespelare>>.

Visste du att...?
Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på det Estetiska gymnasieprogrammet på inriktningar Dans, Musik och Teater. På eftergymnasial nivå: många högskolor har utbildningar för sångare, musiker, dansare mm. Lämplig utbildning för en blivande artist kan också finnas inom KKU (Konst- och kulturutbildningar). 

Nyttiga länkar
http://hsm.gu.se - högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet;
www.kulturama.se/Utbildningar - info om en KKU-utbildning "Artist, Musiker och Musikproducent" på Kulturama;
http://teaterforbundet.se - ett fackförbund inom scen- och filmbranschen.

11 liknande yrke(n)