Färdigmatlagare

Färdigmatlagare

Färdigmatlagaren är en livsmedelsarbetare som arbetar med att producera färdiga maträtter som säljs i butik eller levereras till storhushåll av olika slag. Det kan till exempel handla om enportionsrätter som kött med potatis och sås, om fiskgratänger eller förpackningar med kåldolmar. Ett företag som producerar färdigmat kan bestå av flera avdelningar och arbetsuppgifterna kan skifta beroende på var man arbetar och vilka kunskaper man har. Det mesta av arbetet sker utmed produktionslinjer och mycket av tillverkningen är automatiserad. I övervakningsarbetet vid maskinerna ingår till exempel arbete med att fylla på råvaror och material samt att ställa maskinen efter den produkt som tillverkas.

Det finns dock fortfarande manuella arbetsmoment kvar i produktionen. Ett exempel kan vara på köksavdelningen. Där kokas råvarorna och där görs såser och fyllningar efter färdiga recept. I denna del av produktionen är det vanligt att arbete utförs för hand. De olika komponenterna i exempelvis en enportionsrätt går sedan vidare till portioneringen. Portioneringen sker vid olika stationer utmed en linje, en del mat vägs - vilket kan vara ett manuellt moment, medan andra ingredienser doseras av en maskin. När maträtten är färdig sätts locket på automatiskt och portionen fryses in.

Utbildning

Upplärning sker på arbetsplatsen. Vid anställning är det meriterande med någon form av gymnasieutbildning inom livsmedelsområdet. Inom gymnasieskolan finns utbildningar som leder till arbete med livsmedel på Restaurang och livsmedelsprogrammet.

Framtidsutsikter

Tillverkningen av färdigmat har fram till nu varit mindre tekniskt utvecklad än andra delar av livsmedelsindustrin, bland annat beroende på det stora och varierade sortimentet. I dag sker en snabb teknisk utveckling inom området. I en mer automatiserad produktion kan mer färdigmat produceras av färre personer. Trots en ökad efterfrågan på färdigmat är antalet anställda ganska konstant.

Visste du att ...?
Världens mest prestigefyllda matlagningstävling, som ofta kallas för "VM för kockar", heter Bocuse d´Or. Källa: http://gastronomisverige.se.

2 liknande yrke(n)