Hattmakare

Hattmakare

Hattens ställning i den moderna garderoben är tydligt undanskymd, vilket har gjort att stilfulla hattbärare är sällsynta på Sveriges gator men det finns samtidigt personer som tycker att hatten är ett fantastiskt trevligt plagg som bland annat fyller en bra funktion när solen ligger på, och att man, för övrigt, kan man bära hatt vid de flesta tillfällen.

Hattmakare tillverkar hattar av alla slag, bland annat panamahattar som härstammar från Ecuador och som fick sitt namn då de såldes till genomresande i kanalen Panama och hattar med ett smalt eller ett brett brätte (brätte är skärmen på hatten); de arbetar i olika material och skapar ibland även accessoarer, till exempel handskar och väskor. Att bli hattmakare betyder att lära sig ett genuint och kreativt hantverk med rik historia och lång tradition.

En hattmakare måste bli mästare på hattsömnad, lära sig tillverkningsteknik och materiallära, färg- och formlära och även kunna jobba med produktutveckling. En hattmakare måste också kunna arbeta med kunder och visa upp sina kreationer i olika sammanhang.

Du som är intresserad av yrket Hattmakare, kanske viII se information även om föIjande yrken: Skräddare>>Sömmerska>>, Moderedaktör>>Modedesigner>>Textilingenjör>>Image konsult>>

Utbildning

Bra grundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskolans hantverksprogrammet, inriktning Textildesign>> eller inriktning Övriga hantverk>> (profil Hattmakare). Utbildning till hattmakare kan finnas inom yrkeshögskola och hos privata utbiIdningsanordnare både i Sverige och utomIands.

Övrigt

Temadag
Hattdagen firas den första lördagen i augusti varje år. Se gärna Temadagar i augusti>>.

Yrket Hattmakare ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken

6 liknande yrke(n)