Designer inom mode och textil

Designer inom mode och textil

Som designer arbetar man med textilier och skapar klädmodeller eller formger mönster till tyger. Man bör vara konstnärligt lagd och intresserad av textil och mode. Modedesignern planerar och utformar säsongens olika klädmodeller. Textildesignern formger mönster till tryckta, vävda och stickade tyger. Textildesigners kan också kallas mönsterformgivare eller dessinatör (mönsterritare). Ofta arbetar designern i samarbete med företagsledningen på ett modehus eller på ett klädtillverkande företag. Designern utformar modeller och mönster och beräknar hur mycket material som går åt samt föreslår inköp av material.

På större företag samråder designern med övrig personal till exempel om hur produktionen ska läggas upp och om prissättning och presentation av den färdiga kollektionen. På mindre företag kan det ingå i arbetet att ta fram en provkollektion. I annat fall ger designern anvisningar till sömmerskorna eller mönsterritarna om hur tillverkningen ska gå till. När provplagget är färdigt gör modellkonstruktören ett prototypmönster till plagget. Sedan tar gradörerna över och förstorar och förminskar mönstret till olika storlekar.

Ett mönster som ska tryckas eller vävas bearbetas av CAD-operatörer. Datorteknik används alltmer inom textil- och konfektionsindustrin. Mönsterkonstruktion och gradering är exempel på uppgifter som utförs med hjälp av avancerad datorteknik. I jobbet som designer ingår ofta resor till mässor och utställningar samt kundbesök. Designern är i många sammanhang företagets ansikte utåt.

Utbildning

Det finns flera olika vägar för att utbilda sig till designer. Utbildningar ges inom gymnasieskolans hantverksprogram, vid högskolor och universitet samt fristående skolor.

Framtidsutsikter

Bedömare inom branschen anser att formgivning och design är framtidens konkurrensmedel och det görs också en medveten satsning på design. Om du har en bra yrkesutbildning och nya idéer kan framtidsutsikterna vara goda. Du bör dock räkna med hård konkurrens.

2 liknande yrke(n)