Hemtjänstpersonal

Hemtjänstpersonal

Olika yrkeskategorier (i första hand Vårdbiträden och Undersköterskor) kan arbeta som hemtjänstpersonal. Arbete är schemalagd under alla dagar på året, inklusive helger och storhelger. Kvällsarbete tillkommer (man arbetar till 23.00, om man har "kvällsshift"). 
Eftersom vårdbiträde och undersköterska inte tillhör de så kallade Legitimationsyrken>> står det arbetsgivaren ganska fritt att anställa en person med i princip vilken tidigare utbildning och erfarenhet som helst. Men man har mycket bättre chanser att få arbete i fall man har gymnasiekompetens och framförallt om man har examen från Vård- och omsorgsprogrammet från gymnasiet eller från en liknande utbildning på komvux (som brukar heta "Vård- och omsorgspaket" eller "Kurspaket Undersköterska"). Även utbildning till personlig assistent>> från en folkhögskola anses ofta som en stor merit och underlättar att få anställning som hemtjänstpersonal.

Se gärna en kort musikvideo om arbete i Hemtjänsten här>>

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 92 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017).

Liknande yrken: Vårdbiträde>>,Servicemedarbetare inom sjukvården>>, Obduktionstekniker>>och Sjukhustransportör>>.

Nyttiga länkar
www.fragasyv.se/info - jämförelse/förklaring om flera närbesläktade yrken;
www.kunskapsguiden.se - för dig som arbetar inom Hälsa, Vård och Omsorg.

4 liknande yrke(n)