Hemtjänstpersonal

Hemtjänstpersonal

Olika yrkeskategorier (i första hand Vårdbiträden och Undersköterskor) kan arbeta som hemtjänstpersonal /på engelska heter yrket caregiver/.

Arbete är schemalagd under alla dagar på året, inklusive helger och storhelger. Kvällsarbete tillkommer (man arbetar vanligtvis till kl.23.00, om man har "kvällsshift"). Även nattjour kan vara inkluderad inom hemtjänstpersonals arbetsuppgifter; i detta fallet krävs det att man har B-körkort, för personbil.

Yrken som hemtjänstpersonal, stödassistent, vårdare inom funktionsvariation, boendestödjare, omsorgsassistent, ledsagare, personlig assistent, vårdbiträde och undersköterska inte (i Sverige) är "reglerade yrken", dvs ej tillhör de så kallade Legitimationsyrken>> står det arbetsgivaren ganska fritt att anställa personer med i princip vilken tidigare utbildning och erfarenhet som helst. Men man har mycket bättre chanser att få arbete i fall man har gymnasiekompetens och framförallt om man har examen från Vård- och omsorgsprogrammet från gymnasiet eller från en liknande utbildning på komvux (som brukar heta "Vård- och omsorgspaket" eller "Kurspaket Undersköterska"). Även utbildning till personlig assistent>> från en folkhögskola anses ofta som en stor merit och underlättar att få anställning som hemtjänstpersonal.

Se gärna en kort musikvideo om arbete i Hemtjänsten här>>

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 92 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017).

Liknande yrken: Vårdbiträde>>,Servicemedarbetare inom sjukvården>>, Obduktionstekniker>>och Sjukhustransportör>>.

Nyttiga länkar
www.fragasyv.se/info - jämförelse/förklaring om flera närbesläktade yrken;
www.svt.se/nyheter - drönare med hjärtstartare är en av de idéer som har förbättrat sjukvården; 
www.1177.se/Lagen-om-stod-och-service-till-vissa-funktionshindrade---LSS - info om LSS;
www.framtid.se/blogg - svar på frågan "Vad är gymnasiekompetens?";
www.kunskapsguiden.se - för dig som arbetar inom Hälsa, Vård och Omsorg.

8 liknande yrke(n)