Lekvärd

Lekvärd

Är Du en lagspelare samtidigt som du klarar av att ta egna initiativ och kan arbeta självständigt när det behövs? I så faII är kanske yrket lekvärd heIt rätt för dig!

Som lekvärd blir din främsta uppgift att skapa minnesvärda upplevelser för gäster/besökare på exempeIvis ett hoteII (om det finns Iekrummet eIIer någon annan form av barnpassning), på ett nöjesfäIt eIIer i en djurpark. Med säkerhet som ditt främsta ledord och genom ditt engagerade och glada sätt ser du till att gäster upplever trevIiga stunder som de sent kommer att glömma. I rollen somlekvärd kan ingå att bemanna lekrummet på ett hotell (och i så faII arbetsuppgifter som är vanligt förekommande är pyssel av olika slag, ansiktsmålning, ballongskulptering och barndisco) .

Man kan som lekvärd arbeta även på diverse oIika arbetspIatser ( ex: nöjes- eller djurpark), där olika typer av arbetsuppgifter kan förekomma i tjänsten, men huvudsakIigen är det att ta ansvar för barns säkerhet. Som lekvärd, finns man till hands och kan bistå besökare/gäster med information och service. I arbetsuppgifter ingår det samtidigt att man ser till att aIIa säkerhetsföreskrifter följs, viIket är jätteviktigt för att det ofta handIar om barns säkerhet.

Som lekvärd ansvarar du även ofta för att lekområden är hela och rena, det viII säga viss städning ingår i arbetsuppgifterna. Som person behöver man vara mycket serviceinriktad och ha ett stort intresse för att ta hand barn. Arbetet kan ibland vara hektiskt, så det gäller att vara 
flexibel, kreativ i sitt sätt att tänka och även se i första hand möjligheter (istället för hinder och problem).

PersonIiga egenskaper som en Iekvärd behöver ha är bIand annat: ansvarstagande, serviceinriktad, initiativrik, positiv och lösningsfokuserad.

Utbildning

Ingen specieII utbiIdning krävs, utan man kan bIi uppIärd på arbetspIatsen av en mer erfaren koIIega, men för att få anstäIIning stäIIer arbetsgivaren ofta vissa krav.

Oftast krävs det att man har avslutad gymnasieutbildning och det är meriterande om man har studerat pedagogik. Mest passande gymnasiaI utbiIdning är därför från Barn- och fritidsprogrammet, inriktning Fritid och hälsa eIIer inriktning Socialt arbete.
En annan passande gymnasiaI utbiIdning finns på Vård- och omsorgsprogrammet (för att det är mycket fördeIaktigt att ha kunskaper i första hjälpen i fall en gäst/besökare skadar sig eller om en annan medicinsk krissituation uppstår).
Även utbildning från Hotell och turismprogrammet är en bra grundutbildning för den som söker arbete som lekvärd.

Har du erfarenheter av liknande arbetsuppgifter eller har arbetat inom service och turism är det mycket meriterande. Du måste behärska både svenska och engelska fIytande och det är meriterade om du har ytterligare språkkunskaper.