Röjdykare

Röjdykare

Röjdykartjänsten är ett omväxlande jobb med verksamhet på land och i vatten, på och under ytan. Som röjdykare är uppgiften är att röja och kartlägga ammunition på botten av sjöar eller hav. Röjdykaren arbetar oftast från ett minröjningsfartyg.

En dykargrupp kan få i uppdrag att röja en väg in i en skärgård. Man kan även få uppdrag att åka till gamla dumpningsplatser eller sjöar i närheten av skjutfält och kartlägga eller röja ammunition, eller kallas in för att hjälpa polisen att dyka efter en försvunnen person.

I vardagligt arbete övar du på att underhålla dina dykkunskaper och på att vårda din utrustning. Eftersom utrustningen är tung krävs det mycket fysisk träning för att orka hantera den säkert genom hela dykinsatser. Ytterligare en uppgift du har är att vara rökdykare vid en eventuell brand på fartyg, och du övar därför också på att släcka bränder i rökdykutrustning.

I detta yrke krävs det att man är mycket försiktig,noggrann och då du befinner dig långa perioder tillsammans med andra i små utrymmen ombord på ett fartyg krävs att du är social och lätt att kommer överens med andra människor. 

Se gärna en ca 5 min lång videofilm om yrket här>>.

Utbildning

Det går att utbilda sig som Röjdykare hos Försvarsmakten.

Se gärna information om yrken Räddningsdykare>>

och Anläggningsdykare>>