Räddningsdykare

Räddningsdykare

Det kräver bra fysik och stor psykisk styrka att bärga personer eller kroppar från botten eller från ett båtvrak. Är du en av dem som känner att du har den styrkan och är du en av dem som vill använda ditt dykintresse i ett yrke så kanske räddningsdykare kan vara rätt yrke för dig!
 
Som aktiv brandman kan man vidareutbilda sig till räddningsdykare. Brandstationerna betalar i så fall för utbildningen hos en av räddningsdykarskolorna. Du kan inte bli räddningsdykare utan att först vara anställd på en brandstation som brandman. Det finns två räddningsdykarskolor i Sverige, i Stockholm (på Kungsholmens brandstation) och i Göteborg. (Dykarskolan i Karlskrona är endast avsedd för militär utbildning.) 
Utbildningen till Räddningsdykare är 8 veckor lång och anordnas två gånger om året. Utbildningen leder till behörighet för certifikat A, lättdykarcertifikat med räddningsdykarkompetens. Innan utbildningen påbörjas ska kursdeltagaren ha genomgått godkänd läkarundersökning, som utförs av marinens läkare och enligt Marinens krav för stor undersökning (antagningsundersökning Sub 3). För att först bli brandman går man en eftergymnasial utbildning – skydd mot olyckor - som är 2 år lång och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. 

Nyttiga länkar
www.brandkvinna.n.nu - om hur bra passar brandmansyrket för kvinnorna.

5 liknande yrke(n)