Undervattensvetsare

Undervattensvetsare

"Undervattenssvetsare" - är egentligen inget "eget yrke" och efterfrågan på den kompetensen både nationellt och internationellt är i dagens läge (juni 2016) mycket begränsad.

Under vattnet så svetsas det mycket lite. Anledningen är att det är mycket svårt att erhålla någon kvalitetskontroll eller klassning av dessa svetsar. Däremot så bränner (kapar) man väldigt mycket under vattnet, ex. kättingar och spont som skall tas bort. Grundkravet för att svetsa under vattnet, är att man har en dykutbildning.

Under den svenska  anläggningsdykarutbildningen inom yrkeshögskolan genomför man ett antal delkurser. En av dessa är just undervattenssvetsning, den omfattar en veckas träning. Utbildningen köps från England/"Weldcraft Pro"/David Keats, som är med de studerande på yh Anläggningsdykare på YRGO>> under 2 veckor.

Se gärna även yrkespresentation av yrket Anläggningsdykare>>

Utbildning till anläggningsdykare kan finnas inom Yrkeshögskolan. Till en yrkeshögskoleutbildning Anläggningsdykare på YRGO>> krävs det följande behörighet: fyllda 18 år, gymnasiekompetens samt godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 2 (en gammal kurs "Matematik B"), Svenska eller Svenska som andraspråk 2 (en gammal kurs "B") och Engelska 6 (B).

2 liknande yrke(n)