Rymdingenjör

Rymdingenjör

Som rymdtekniker eller rymdingenjör kan man arbeta inom många olika områden, både praktiskt och teoretiskt. För det mesta handlar det om experiment som ska genomföras i rymden och till detta krävs rymdingenjörer, både de som kan bygga och designa experimenten och de som kan skicka upp dem med antingen raket, vetenskaplig ballong eller satellit. Som rymdingenjör kan du t ex vara med och ta fram nya bränslen till satelliter, konstruera experiment som ska fungera i mikrogravitation, vara den som trycker på ”fire” vid raketuppskjutningar eller sköta elektroniken vid ballongsläpp. Det som genomsyrar hela rymdbranschen är att man arbetar mycket hands-on i olika projekt.

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också viII se information om andra Rymdyrken>>

Utbildning

För den som vill bli rymdingengör finns flera olika utbildningsvägar. På Luleå Tekniska Universitet finns Sveriges enda utbildning för civilingenjör i rymdteknik, och på KTH i Stockholm kan du läsa till civilingenjör i farkostteknik. Det går även att läsa t ex teknisk fysik, maskinteknik eller elektroteknik för att sedan på arbetsplatsen nischa in sig på just rymdsystem. Många civilingengörsprogram i teknisk fysik har inriktningar mot rymdteknik, och det finns masterutbildningar i flyg- och rymdteknik som påbyggnad efter en treårig grundutbildning i fysik, bl.a. på KTH. För att vara behörig till en ingenjörsutbildning ska du ha läst teknik- (i första hand inriktning Teknikvetenskap) eller naturvetenskapsprogrammet (i första hand inriktning Naturvetenskap) på gymnasiet.
Rymdbranschen är en internationell bransch där det förväntas att du kan använda dig av det engelska språket utan problem; detta gäller både vardagligt och tekniskt språk. 

Läs gärna även i andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör>> och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Se också en videofiIm "Terese testar teknik" (längd 8min)>>

Visste du att...?
Hittils har några fler än 450 personer varit uppe i rymden (uppgift från oktober 2017).

6 liknande yrke(n)