Städspecialist

Städspecialist

Exempel på specialiseringar är: städning av operationsrum på ett sjukhus; städning/sanering efter brand eller i lokaler där brott har begåtts; städning/sanering efter utsläpp av farliga kemikalier eller i en lokal där lik har legat under en längre tid.

Det är långt ifrån alla som kan jobba som städspecialister. Man måste tåla starka obehagliga lukter och orka se en del "äckliga" saker som t.ex larver och stora mängder flygor. Städning av operationsrum "står ut" på ett sätt: det är extremt noga med att alla städrutiner följs till punkt och pricka, eftersom patienternas säkerhet (och ibland även liv) står på spel. Vid andra former av specialstäd måste man vara mycket noga med egen säkerhet - för att inte bli skadad eller smittad.

Nyfikenhet, noggrannhet, viljan att lära sig, hög säkerhetstänk och pålitlighet - är de egenskaper som krävs för att man ska lyckas och trivas i yrkesrollen som specialstädare.

Utbildning

Det finns städkurser som Arbetsförmedlingen anordnar eller köper plats på hos privata utbildningsanordnare.

I vissa fall kan man bli upplärd på en arbetsplats. Arbetsgivare kan också stå för kostnader för utbildning hos en privat utbildningsanordnare. Man kan börja med "vanlig städ" och avancera till att bli specialstädare men man kan också börja med specialstäd direkt. 

Man kan också bli specialstädare genom att gå i lära (som vuxenlärling) hos en verksam specialstädare.

Lilla ordboken
Döstäda - rensa ut, sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra det efter ens bortgång. Källa: www.sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

9 liknande yrke(n)