Xylograf

Xylograf

Xylograf är ett konstnärligt hantverksyrke. Som xylograf är man en sort "träbildhuggare"; xylografs arbete går ut på att tillverka "stämplar" i trä, som kan användas för att göra litografier eller trycka mönster vid tillverkning av tapeter. Synonimer (andra liknande ord) till xylograf är träsnidare och trägravör.

Exempel på när en xylografs hantverkskunnande behövs (och man kan i princip inte klara sig utan det) är vid renoveringar av historiska byggnader: när man har en bild (fotografi eller teckning) på hur tapeter såg ut och man vill trycka nya tapeter med exakt samma mönster som de gamla (historiska) tapeter hade - här kommer en xylograf in i bilden: hen tillverkar utifrån bilden (exemplet) en träblock som används sedan för att trycka mönster med på de nya tapeter, som kommer att se ut exakt så som de "historiska" tapeter såg ut.

Yrkesgruppen är liten. Det är svårt att försörja sig endast som xylograf. Därför är det vanligt att man arbetar samtidigt inom ett annat yrke, exempelvis som Inredningssnickare>>,  Möbelsnickare>>, som Gravör>> eller som Slöjdlärare>> 

Utbildning

Utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan eller så kan man lära sig yrket genom att "gå i lära" hos en verksam xylograf. Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Finsnickeri>> Motsvarande utbildning kan finnas på komvux (vuxenutbildningen).
För mer information se http://hantverksrad.se och www.mastarregistret.se