Au Pair

Au Pair

Småbarn under skolåldern tar man som barnpassare/au pair oftast hand om hela dagen. Lite äldre barn skjutsas till skolan och hämtas efter skoldagens slut. Sedan kanske man hjälper till med läxläsning eller följer med till någon aktivitet eller lekkamrat senare på eftermiddagen. och att leka med barnen.

Som au pair som ofta även kallas med det engelska ordet nanny, kan man även få laga mat och sköta olika hushållssysslor som att städa, tvätta och stryka. Ofta handlar det om enklare matlagning som exempelvis frukost eller mellanmål till barnen.

Om man är intresserad av att arbeta som au pair i Europa är det ofta smidigt att vända sig till någon godkänd au pair-förmedling för hjälp. Det enda lagliga sättet att åka till USA som au pair är att åka genom en godkänd au pair-förmedling. Många hittar också au pair-jobb via annons men då bör man vara noga med att kontrollera att avtalet följer gällande regler.

Utbildning

För att kunna vara au pair utomlands ställs nästan alltid krav på språkkunskaper. Om man åker via en au pair-förmedling kan en kortare förberedelsekurs ingå. Utbildning för arbete med barn är inget krav men oftast meriterande. Lämplig utbildningar är gymnasieskolans Barn- och fritidsprogrammet eller kurspaket "Barnskötare" på komvux (vuxenutbildningen).

Erfarenhet av barnpassning eller annat arbete med barn, till exempel som fritidsledare eller simlärare är ett plus. Att ha körkort är meriterande.

För att kunna arbeta som au pair måste man vara mycket ansvarsfull vilket alltid är en förutsättning när man arbetar med barn.
Man måste också vara ganska anpassningsbar om man lever och bor i en familj som barnpassare/au pair ofta gör.

Att man har körkort kan stäIIas som ett krav för att kunna få jobb som au pair. Det gäIIer oftast vid ansökan om att få jobba i USA - att au-pair förmedIingar inte tar emot ansökan om man ej har körkort.

Framtidsutsikter

Möjligheterna att delta i kulturellt utbyte som au pair varierar mellan olika länder. En viss efterfrågan på barnpassare/au pair finns dock alltid.

Övrigt

Au pair bor ofta tillsammans med barnfamiljen (som regel i ett eget rum men kan också dela rum med barnet/barnen eller med en annan familjemedlem) och kallas i så fall för "livling nanny".

Nyttiga länkar
www.framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för ngt.;
http://skillsworld.se/barn-och-fritid - se en 3 min film om utbildning på Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet.

Liknande yrken: Dagbarnvårdare>>, Barnvakt>>, Barnskötare>>, Förskollärare>>, Lärare F-3>> och Butler>>.

5 liknande yrke(n)