Bryggare / bryggeriarbetare

Bryggare / bryggeriarbetare

Bryggeriarbetare utför arbetsuppgifter inom följande områden:
Tappningen
Arbetsuppgifterna inom tappningslinjen eller sorteringsanläggningen består till stor del av maskinövervakning, men enklare underhåll av maskinerna förekommer också. Tekniska kunskaper är meriterande.

Läskberedningen
Hen bereder och blandar läskedrycker efter givna recept samt övervakar och sköter den utrustning som används vid blandning. Utbildning inom processteknik eller erfarenhet från liknande uppgifter är meriterande.

Processen
Vid öltiIIverkningen arbetar man i brygghuset, jäskällaren, lagerkällaren samt vid filtreringen av öl. Utbildning inom processteknik eller erfarenhet från liknande uppgifter är meriterande.

För att trivass i yrkesroIIen som bryggare/bryggeriarbetare behöver man ha ett gott ordningssinne samt vara ansvarsfull och noggrann.

Visste du att...?
Man behöver använda sig av 16 liter vatten för att producera 1 liter öl.

Temadagar - Internationella öldagen & Ölets dag:
Internationella öldagen infaller första fredagen i augusti: under 2018 är datumet den 3 augusti. Internationella öldagen firas över hela världen men har sin grund i USA där dagen firades för första gången och där den årligen firas som "en stor dag". Syftet med att fira den internationella öldagen är att träffa goda vänner och njuta av god öl, att hylla de yrkesverksamma som brygger och serverar öl sam att förena världen under den gemensamma fanan för god öl, genom att hedra öl oavsett land och kultur.
Internationella öldagen bör inte förväxlas med Ölets dag, som infaller tredje onsdagen i juli (under 2018 infaller den dagen den 18 juli), och som i första hand uppmärksammas av mikrobryggerier i Sverige. Ölets dag instiftades av Svenska Bryggerier år 2012. Att fira Ölets dag är ett sätt att hylla bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus. Under Ölets dag uppmuntras bryggerierna som är medlemmar i Sveriges Bryggerier, vilket ca 97% av bryggerierna i Sverige är, att hålla öppet hus för allmänheten.
Se gärna Temadagar i augusti>>.

Hur kan man fira Ölets temadagar?
Man kan göra det genom att besöka ett bryggeri eller en pub i din närhet och dricka en öl.

Visste du att...?
Årets Svenska Mästare i nyskrivna snapsvisor 2017 är Åsa Gunnarsson från Ås med visan ”Mera på”. Källa: https://spritmuseum.se 

Nyttiga länkar
http://www.olakademin.se
http://internationalbeerday.com

Utbildning

Utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet och på Naturbruksprogrammet. Det kan också finnas passande yrkesutgång på Hantverksprogrammet, inom inriktning Övriga hantverk.
Ett annat sätt att lära sig yrket är genom att "gå i lära" hos en verksam bryggare.

För mer information se http://hantverksrad.se och www.mastarregistret.se

3 liknande yrke(n)