Designmodellör

Designmodellör

Designmodellör är en ganska okänd yrkestitel och det beror delvis på att designmodellören utför arbetet, som ligger som ett led i produktframtagningen.

Många modellörer jobbar som egna företagare och/eller konsulter. Som anställd kan en utbildad designmodellör arbeta som prototypmodellör åt industridesigners, bland annat inom bilindustrin, som modellbyggare år arkitekter, som attributmakare på ett museum eller en teater, som formtagare i samarbete med konstnärer eller som gipsmodellör för keramisk produktion.

För att trivas med jobbet, måste du vara mycket intresserad av form och hantverk. Du bör även vara lyhörd, uppfinningsrik och självgående. Att vara konstruktiv i sitt förhållningssätt och kunna sammarbeta med andra är också en nödvändig förutsättning för att kunna arbeta som designmodellör. Ju mer yrkeserfarenhet inom form och hantverk du har, desto större är chansen att du kommer att lyckas som designmodellör.

För att bli en riktigt duktig modellör krävs tålamod och mycket övning. 

Utbildning

Utbildning till designmodellör kan finnas inom Yrkeshögskolan. En passande grundutbildning kan finnas på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk. En framkomlig väg kan vara att gå via gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktning Bild och form. Lämpliga utbildningar kan också finnas på folkhögskolor och inom vuxenutbildningen (Komvux).

 

1 liknande yrke(n)