Fitness instruktör

Fitness instruktör

Fitness instruktör är en sort Personlig Tränare>> men i första hand för grupper av individer som tränar eller motionerar, ofta på gym eller på någon sort fitnessanläggning men även ute i naturen.

Fitness instruktörer ger även kost- och näringsråd till personer som tränar under deras guidance.

Fitnessinstruktörer kan jobba på diverse olika ställen: från gym till hotell, eller hålla egna klasser i närmaste park. De kan också jobba på den internationella marknaden, men rekommendationen är att börja med några års arbete på hemmaplan (för att skaffa sig erfarenhet och referenser).

Att tänka på
Man behöver ofta ganska omfattande erfarenhet och goda referenser för att kunna försörja sig på jobbet som fitnessinstruktör.

Utbildning

yrkeshögskolan kan du se utbud av yrkeshögskoleutbildningar och t.ex. YH Massageterapeut kan utgöra en bra grund för att senare kunna jobba som fitness instruktör.

Många fitness instruktörer har följande utbildningar och tidigare arbetslivserfarenhet: undersköterska, hälsopedagogsjuksköterska, fysioterapeut (fd sjukgymnast), friskvårdskonsulent, friskvårdsterapeut, idrottsllärare, idrottstränare.

Men det finns också exempel på att man arbetar som fitness instruktör efter att ha gått ett antal kortare kurser hos privata utbildningsanordnare, som ofta är ihopsatta i "steg" (steg 1, steg 2 och så vidare) och anordnas eller rekommenderas av den gym man tränar på. F d professionella idrottsutövare kan också bli fitness instruktörer efter det att de har avslutat karriären som aktiva inom sin idrott.

Liknande yrken
PT>>
Idrottslärare>>
Idrottstränare>>
Militaryfitness instruktör>>.