Gastronom

Gastronom

En gastronom är någon som är mycket intresserad av mat och måltider. Vill du utveckla, påverka, värdera och/eller kommunicera framtidens livsmedel och måltider, då är Gastronom ett yrke för dig!

Gastronomer arbetar med alla de olika "bitarna" - från produktion av livsmedel till konsumtion och från kökets kemi till hälsa och människors beteende kring livsmedel och måltider.

En gastronom kan arbeta inom lokala och globala livsmedelsföretag, inom privat och offentlig måltidsservice, inom besöks- och turistnäring eller på restaurang och eventföretag. Du kan till exempel arbeta som kostchef, produktutvecklare inom livsmedelsindustrin, mat- och måltidskommunikatör, receptutvecklare eller på olika sätt bidra till kvalitetsarbete kring livsmedel.

Utbildning

Grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Utbildning på eftergymnasieal nivå: Gastronomiprogrammet finns att söka på flertal högskolor/universitet runt om i Sverige.

Visste du att ...?
Världens mest prestigefyllda matlagningstävling, som ofta kallas för "VM för kockar", heter Bocuse d´Or. Källa: http://gastronomisverige.se.

Nyttiga länkar
www.vegetariskadagen.n.nu - inspiration och fakta om att äta vegetariskt;
http://gastronomiskaakademien.akademierna.se

2 liknande yrke(n)