Målare

Målare

Med färg, penslar och andra redskap skapar du miljöer för människor i deras arbeten och på deras fritid. Som målare kommer du att arbeta överallt i samhället – bostäder, daghem, skolor, industrier, sjukhus och kontor. Arbetsdagarna är sällan lika varandra och det är långt ifrån ett stillasittande kontorsjobb. Sommartid kan du arbeta mycket utomhus, under vintern är det mest inomhusjobb.

Arbetsuppgifter

Som byggnadsmålare både målar och tapetserar du. Vid renoveringsarbeten använder du pensel eller roller, medan sprutmålning är en vanlig metod på nybyggen. Ibland använder du äldre tekniker som ådring, marmorering eller dekorationsmålning. När du tapetserar skär du tapeten med kniv, klistrar och sätter upp den och slätar ut den med en borste. Arbetet som byggnadsmålare upplevs av många som fritt och självständigt. Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en målare" - här>> är snabblänk till den videofilmen.

Egenskaper

Ska du lyckas som målare, krävs det att du är praktiskt lagd och kan ta eget ansvar. Dessutom är det viktigt att du kan umgås med andra människor. Som målare träffar du mycket folk – från kunder till fastighetsförvaltare och naturligtvis de andra hantverkarna på arbetsplatsen. Du bör även vara intresserad av färgsättning, för att kunna hjälpa kunden med till exempel val av färg och tapeter.

Utbildning

På gymnasiet finns det inriktning Måleri<< på bygg- och anläggningsprogrammet. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux, vuxenutbiIdningen. Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.
Om man är 19 år eller äldre kan det finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i ett måleriföretag. Då gäller det att på egen hand försöka hitta ett måleriföretag som vill anställa en lärling för färdigutbildning.  Läs mer här>>

2 liknande yrke(n)