Optikerassistent

Optikerassistent

Älskar du "glasögonmode", har koll på trender och är en utåtritkad person, som gillar att ha kontakt med människor och högt arbetstempo? I så fall kan yrket Optikerassistent vara helt rätt yrke för dig!

Optikerassistent arbetar oftast i specialiserade optik-butiker och kan också kallas för "säljare inom optik-branschen".
I de sedvanliga arbetsuppgifter kan ingå:

  • att utföra förundersökningar såsom tryckmätning och ögonbottenfotografering;
  • packa upp glasögon;
  • justera bågar och utföra viss enklare reparationer;
  • svara i telefon och boka besökstider;
  • visa glasögonbågar till kunder som varit hos en optiker, för att sedan slutföra försäljningen av glasögon;
  • göra beställningar samt lämna ut glasögon och linser (hantera kontaktlinser i form av att visa kunder som aldrig förut haft linser, hur de skall göra, ingår också i optikerassistentens arbetsuppgifter).

Personliga egenskaper
Är du en positiv, glad och serviceminded person - i så fall passar du bra för att arbeta inom det här yrket.
Du som funderar på att jobba som optikerassistent ska helst även gilla att gå fram till kunderna och "bryta isen", ta initiativ för att aktivt sälja. Du ska vara en utåtriktad person med ett "vinnande" och positivt sätt. Vidare behöver man ha förmågan att ta egna initiativ och ansvar samtidigt som man är "en bra lagspelare".

Att tänka på
Arbete på de så kallade "obekväma arbetstider" kan förekomma, t.ex är det inte ovanligt att optikerassistenter är schamalagda att arbeta varannan helg (på dagtid).

Utbildning

Optikerassistenter kan bli upplärda direkt på arbetsplatser -av en legitimerad optiker eller av en mer erfaren optikerassistent, det vill säga ingen speciell utbildning krävs, men det är mycket fördelaktigt att sedan innan ha utbildning och/eller erfarenhet inom vården "i bagaget". Men om man har gymnasiekompetens, kan man söka anställning som optikerassistent. 

Optikbranschen kan erbjuda anställda optikerassistenter utbildning/fortbildning fördelad på flera utbildningstillfällen med hemarbetsuppgifter däremellan.

Övrigt

Var god läs även om andra yrken inom Hälsa- och sjukvård där man inte nödvändigtvis behöver skaffa sig en eftergymnasial utbildning, utan kan få jobb direkt efter gymnasiet:

Sjukhustransportör>>

Hemtjänstpersonal>>

Undersköterska>>

Servicemedarbetare inom sjukvården>>

Nyttiga länkar
www.swenurse.se/Sektioner-och-Natverk/Riksforeningen-for-ogonsjukvard - hemsida för Riksföreningen för ögonsjukvård;
http://optikerforbundet.se - arbetar för optikeryrket i samhället.

6 liknande yrke(n)