Apotekstekniker

Apotekstekniker

Om man behöver hjälp att exempelvis välja rätt typ av värktablett från Apotekets egenvårdssortiment, då kan man fråga en apotekstekniker om råd. Att ge råd och service till kunderna är några av apoteksteknikerns uppgifter.

Som apotekstekniker har man vanligtvis mycket kontakt med apotekets kunder. Rådgivning när det gäller egenvårdsprodukter är en arbetsuppgift. Det kan till exempel innebära att man vägleder kunderna när det gäller inköp av receptfria läkemedel av olika slag, eller att ge tips och råd om hygien, tandvård eller solskydd mm. Även läkemedel för djur finns i apotekets receptfria sortiment och därmed faller också de produkterna inom apoteksteknikerns område.

Försäljning av receptfria läkemedel och andra egenvårdsprodukter är en viktig inkomstkälla för apoteken. Därför är det viktigt att man som apotekstekniker är serviceinriktad och trivs med försäljarrollen. Även stresstålighet och empatisk förmåga är viktiga egenskaper för att kunna ta hand om kunderna på bästa sätt. Eftersom man rör sig i butiken stora delar av dagen är det också en fördel att ha god fysik. Då apotek kan vara öppna både kvällar och helger måste man vara beredd på obekväma arbetstider.

Apotekstekniker finns också inom dosapoteket. Där doseras och förpackas läkemedel i påsar som portioner utifrån när läkemedlet ska tas. Arbetsuppgifterna handlar då om övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen.

Apotekstekniker kan även arbeta inom läkemedelsindustrin.

Utbildning

Apotekstekniker utbildas inom Yrkeshögskolan och utbildningen är 1,5 år lång (man läser vanligtvis 3 terminer på heltid). Bra förberedande grundutbildning finns i första hand på Vård- och omsorgsprogrammet.

Framtidsutsikter

Både Apoteket AB och Farmaciförbundet gör bedömningen att behovet av apotekstekniker kommer att öka. Det beror dels på omregleringen av apoteksmarknaden, dels på att många apotekstekniker går i pension under de närmsta åren.

Nyttiga länkar
www.yhguiden.se/resultat - se en lista på svenska yrkeshögskoleutbildningar som leder till examen som Apotekstekniker.

4 liknande yrke(n)