Butikssäljare

Butikssäljare

Servicekänsla och bra bemötande är två viktiga egenskaper för att bli en bra butikssäljare. Används egenskaperna rätt så får kunden oftast en positiv upplevelse av butiken. Det stärker butikens varumärke och konkurrenskraft vilket ökar chanserna att kunden återkommer.

Som säljare är man ofta en del av ett arbetslag, där alla tillsammans har ett gemensamt ansvar för arbetsuppgifterna. En person är ofta ansvarig för en varugrupp och ser till att allt som gäller till exempel grönsaker, mejerivaror, sportartiklar eller damkläder är i ordning.

Ibland kan butikssäljare också kallas för butiksbiträde.

Se gärna även förljande yrkespresentationerna: Orderplockare>>Demonstratör>>Butikskommunikatör>>Säljare>>, Kassapersonal>>, Företagssäljare>>, Säljare på Systembolaget>>, Marknadsförare>>, Personal shopper>>, Bilförsäljare>>, Telefonförsäljare>> och Försäljningschef>>.

Var god se också en kort videofilm /längd 2 min/ om hur det är att arbeta i en matvarubutik. Här>> är snabblänk till filmen.  

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Ofta får man utbildning/instruktionsperiod på arbetsplatsen efter anställningen. Dock kan arbetsgivaren ställa krav för att man har "gymnasiekompetens" = genomförd gymnasial utbildning. Om man på gymnasiet läste på Handels- och administrationsprogrammet, i första hand på inriktningen Handel och service>> - anses det meriterande och kan underlätta att få jobbet i butik.
Ibland kan även körkort B*** för personbil ställas som ett av kraven för att kunna få anställning. Bra kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift behövs. Kunskaper i flera språk är mycket meriterande. 

Visste du att...?

  • Cirka en kvarts miljon personer arbetar i Sverige inom detaljhandeln.
  • Svenska hushåll spenderar circa 33 % av sina inkomster på shopping av detaljhandlingsvaror (det är den utgift som svenskarna lägger mest pengar på). Källa: Handelsrådet.

Nyttiga länkar
www.framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för ngt.

8 liknande yrke(n)