Florist

Florist

Gröna fingrar och blick för färg och form är viktiga egenskaper för en florist. Floristens arbete har inslag av både försäljning, administration och konstnärligt arbete. En florist kan arbeta i en blomsteraffär, i en handelsträdgård eller ett så kallat garden center, en slags kombination av blomsterhandel och handelsträdgård. Yrket har inslag både av försäljning, administration och konstnärligt arbete. Florister säljer i första hand blommor och växter av olika slag.

Florister skapar vackra buketter eller arrangemang av snittblommor, det vill säga lösa blommor, som är den viktigaste varan för en blomsteraffär De gör även begravningsbinderier såsom kransar eller kistdekorationer samt brudbuketter, tärnbuketter och kyrkdekorationer till bröllop. Arbetet kräver att man har sinne för färg och komposition. Olika slags blommor och grönt ska sättas ihop till en vacker och tilltalande helhet.

De säljer också krukväxter och plantor. Florister behöver kunna mycket om olika arter för att veta hur de ska skötas så att de håller sig fräscha och fina. De gör arrangemang av krukväxter, planterar plantor och vattnar växterna. Ibland måste blommorna också gödslas och beskäras. I floristens arbete ingår alla de typer av uppgifter som förekommer i en affär. Man ska till exempel ta emot och packa upp växter och andra varor. Att skylta snyggt, ta betalt, köpa in varor och städa är andra arbetsuppgifter.

Personliga egenskaper
Yrket är känsligt för mode och trender och passar därför mycket bra för den som tycker om design, formgivning och kreativt praktiskt skapande.

Andra yrkestitlar som används är blomsterdekoratör/blomsterbindare.

Utbildning

På gymnasieskolans Hantverksprogrammet finns den nationella inriktningen Florist>>. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux, vuxenutbildningen, och även på fristående (privata) skolor för vuxna där man själv betalar för utbildningen. Utbildningen till florist på privata skolor för vuxna kan vara av olika längd och vi råder att även ta reda på priset och om man har rätt till Studiemedel från CSN - innan man ansöker till en sådan utbildning.

Som florist kan man efter utbildning och praktik avlägga gesällprov. Efter ytterligare flera års yrkesutövning kan man avlägga mästarprov.

Det förekommer också att personer anställs i blomsteraffärer och lärs upp i butiken, dvs det kan inte uteslutas att man kan börja arbeta som florist-lärling och på sikt bli florist genom "att gå i lära" hos en verksam florist.

Framtidsutsikter

Framtidsutsikterna för florister är kopplade till hur det går för blomsterhandeln i helhet. Precis som all handel påverkas blomsterhandeln av hushållens ekonomi.

5 liknande yrke(n)